Jövőre betörhet a magyar piacra a cseh magánvasút-társaság

A cseh RegioJet magánvasút-társaság hivatalosan bejelentette, hogy jövő júniustól menetrendjébe veszi a Prága—Bécs—Budapest járatot. A hazai partner is magáncég lesz, ezzel hosszú idő után ismét működhet Magyarországon magánvasúti személyszállítási szolgáltatás.

2019. 08. 09. 13:24
null
Konkurenciát kap az állami szolgáltató a személyszállítás terén Forrás: RegioJet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történelmi pillanatnak lehetnek tanúi azok, akik jövő nyáron jegyet vesznek a RegioJet Prága–Budapest járatára: sok évtized után az első olyan személyszállító magánvasút fordítja a mozdonya orrát a magyar főváros felé, amely nem a MÁV-val vagy a GYSEV-vel lép szövetségre. A cseh szolgáltató most kiadott közleményében úgy fogalmaz: 2020 júniusától a Prága és Bécs között közlekedő vonatai közül két párat meghosszabbít Budapestig, ezek a vonatok pedig már szerepelnek a 2019/2020-as menetrendben, illetve annak tervezetében – tudta meg a Regionalbahn vasútbarát szakblog.

A vonatok üzemeltetését Ausztriában a Bécs–Salzburg vonalat gondozó WestBahn végzi majd, míg a magyar felelős a Continental Railway Solution lesz. Az utasokat azonban az utazás teljes hosszán a RegioJet utaskísérői látják majd el, és a fedélzeti szolgáltatásokat is a nálunk expresszbuszjáratairól ismert cég biztosítja. A csehek kiemelték: ez az első olyan magánvasúti szolgáltatás, amely Csehországon kívül további két másik fővárost is összeköt, és ezzel alighanem az úttörők között vannak egész Európában is.

Az ígéretek szerint a lehető legolcsóbb jegyárakkal várják majd az utasokat a RegioJet vonatán, a kedvezmények mindenkinek elérhetők lesznek, a jegyárak pedig – néhány üzleti partnertől eltekintve – azonosak lesznek egészen a vonat indulásáig. A fedélzeten három komfortszint érhető el: az ülőhelyünket a standard, a relax- vagy a businessosztályra válthatjuk meg. Minden utasnak jár a helyfolgalás, a kávé vagy a tea, napilapok széles választéka, fedélzeti szórakoztató portál. Fontos tudni, hogy – a magyar jogszabályi környezet sajátosságai miatt – a belföldi forgalomban a vonatok nem vehetők igénybe, csak nemzetközi utazáshoz válthatunk jegyet.

Konkurenciát kap az állami szolgáltató a személyszállítás terén
Fotó: RegioJet

A magánvasúti járatok piaci alapúak, az üzemeltető nem kaphat állami támogatást, mint a MÁV-Start. Ugyanakkor hazánknak 2023-tól kötelessége, hogy mint uniós tagország nyilvános pályázatot írjon ki a vasúti személyszállítási szolgáltatás ellátására. Ez eredményezhetné azt, hogy más hazai vagy épp külföldi vasúttársaságok nyerhetnének el közszolgáltatási feladatot. A MÁV-Startnak azonban 2023 után sem kell versenytársakkal küzdenie, mert az időpont még tíz évvel kitolható.

A nemzetközi tapasztalatok szerint azokon a vonalakon, ahol működnek magánvasutak, magasabb színvonalú a szolgáltatás és csökkentek az árak. Az érem másik oldala, hogy magántársaságok csak ott szállnak be a versenybe, ahol a lehetséges utasforgalom megtérüléssel kecsegtet, azaz a kis forgalmú hálózat fenntartása és ellátása továbbra is az állami üzemeltetőé marad.

Kelet-magyarországi vasútállomások újulnak meg

A Törökszentmiklóstól Záhonyig több megyére is kiterjedő vasúthálózatot üzemeltető debreceni pályavasúti területi igazgatóság kollégái a hajdú-bihari megyeszékhelyen, valamint 39 másik állomáson és megállóhelyen dolgoznak azon, hogy az utasforgalmi területek esztétikailag megújuljanak, a közlekedőket szebb és jobb körülmények fogadják – közölte a ­MÁV-Start. Debrecenben megújult a mosdó, illetve szeptemberben megnyílik egy családi váróterem is, amely a kisgyerekes családok utazási komfortját növeli. Az utascsarnokban növényeket is ültettek, valamint interaktív minikiállítást rendeztek be, és várótermi padokat is kihelyeztek, hogy még komfortosabbá tegyék a várakozást.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.