Jövőre újjáéled a gazdaság

Magyarország azon európai feltörekvő gazdaságok között lesz, amelyekben a GDP értéke már a jövő év végére újból eléri az új koronavírus-járvány előtti szintet – vélekednek londoni makrogazdasági elemzők. Várakozá­saik szerint jórészt V alakú növekedési pálya lesz jellemző a magyar gazdaságra és általában a közép- és kelet-európai térségre az idén és jövőre.

Magyar Nemzet
2020. 06. 17. 6:27
null
A hazai GDP növekedési pályáját továbbra is a háztartások fogyasztása határozza meg Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzőrészlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó közgazdászai a közép-európai EU-térségen belül Csehországban várják a legmélyebb recessziót az idén. A ház a cseh gazdaságban 7,8 százalékos visszaesést valószínűsít 2020 egészére. A cég prognózisa szerint, amelyről a távirati iroda közölt tegnap összefoglalót, Magyarországon 6,7 százalékkal, Lengyelországban öt százalékkal csökken idén a bruttó hazai termék (GDP) értéke. A Morgan Stanley mindezek után ugyanakkor úgy kalkulál, hogy nálunk jövőre már 4,6 százalékkal növekszik a mutató.

A ház hangsúlyozza: számításaik szerint a magyar és a lengyel gazdaság teljesítménye 2021 negyedik negyedévében ismét a koronavírus-járvány előtti szintre emelkedik; Csehországban ugyanez 2022 közepére várható. A cég közgazdászai azzal számolnak, hogy a magyar gazdaságnak 2021-ben közvetve és közvetlenül is hasznára lesz az európai gazdaságban jövőre várható szinkronizált fellendülés.

A Morgan Stanley szerint a magyar hazai össztermék növekedési pályáját továbbra is a háztartási szektor fogyasztása határozza meg, mivel a beruházási érték növekedése várhatóan csak 2021 második felétől kezd érdemben gyorsulni. A fogyasztás már az idei harmadik negyedévtől élénkülésnek indul – húzták alá –, mindenekelőtt az eddig elfojtott kereslet újbóli megjelenése miatt, jóllehet az élénkülés ütemét korlátozhatják az elővigyázatossági megtakarítások.

A hazai GDP növekedési pályáját továbbra is a háztartások fogyasztása határozza meg
Fotó: Éberling András

A londoni elemzők azt valószínűsítik, hogy a magyar államháztartási hiány az idén a hazai össztermék mintegy öt százaléka lesz, jövőre azonban visszatér a háromszázalékos küszöbérték körüli tartományba. Többek várakozása szerint is jórészt V alakú növekedési pálya lesz jellemző a magyar gazdaságra – és általában a közép- és kelet-európai térségre – az idén és jövőre, bár az előrejelzési számok eltérőek.

A Moody’s Investors Service Londonban ismertetett átfogó negyedéves helyzetértékelésében a minap közölte: a balti köztársaságokon kívüli a közép- és kelet-európai térségben a hazai össztermék átlagosan 4,7 százalékos visszaesésére számít az idén. A Moody’s londoni elemzői a magyar gazdaságban az idén 4,8 százalékos visszaesést, 2021-ben 4,1 százalékos fellendülést várnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.