Júliustól él az akcióterv

Július 1-jétől a fiatalok életkezdési kölcsöne, a családi otthonteremtési kedvezmény kiterjesztése, a családosok jelzáloghitelének nagyobb állami előtörlesztése, valamint az autóvásárlási támogatás is elérhető lesz. A falusi csok fontos módosításairól is döntött a kormány: a támogatás minden csökkenő népességű kistelepülésen igényelhető lesz, viszont az árfelhajtás elkerülése érdekében a tízmilliós támogatási összegnek csak a fele fordítható majd vásárlásra, a többit felújításra vagy bővítésre lehet felhasználni.

2019. 03. 08. 11:30
null
A babaváró kölcsön egyik feltétele, hogy öt éven belül újabb gyermek születik Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A családvédelmi akcióterv hét pontja közül négy életbe lép július 1-jétől – erősítette meg Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. Ezek közé tartozik a fiatal házasok életkezdési kölcsöne, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) hitellehetőségének bővítése, a családosok jelzáloghitel-tartozásának magasabb összegű elengedése, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása. A Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte: a nagyszülői gyedet, valamint a négygyermekes édesanyák szja-mentességét 2020. január 1-jétől teszik lehetővé.

Gulyás Gergely a bölcsődei férőhelyek bővítéséről azt mondta: a kormány 2022-ig vállalja, hogy aki bölcsődébe kívánja adni a gyermekét, annak lesz erre lehetősége. Ehhez mintegy hetvenezer férőhelyre lesz szükség a jelenleg elérhető ötvenezerrel szemben. Gulyás Gergely jelezte, hogy a változásokhoz elsősorban kormányrendeleteken kell módosítani, a szükséges törvénymódosító javaslatokat pedig legkésőbb jövő keddig benyújtják az Országgyűlésnek.

Gulyás Gergely külön kitért az általa babaváró támogatásként emlegetett tízmilliós kölcsönlehetőségre, amelyről sok találgatás látott napvilágot az elmúlt napokban. Kiemelte, hogy ezt minden olyan házaspár igényelheti majd, ahol a feleség 18 és 40 év közötti, és legalább az egyiküknek van minimum három év biztosítotti jogviszonnyal. A kölcsönnél az örökbefogadott gyerekeket is számításba veszik. A korábban ismert feltételekben nincs változás: a legfeljebb tízmilliós hitel feltétele, hogy öt éven belül gyermek születik a családban. A tartozás törlesztését az első gyermek születésekor három évre felfüggesztik, a másodiknál újabb három évre felfüggesztik és harminc százalékot elengednek belőle, a harmadiknál pedig a fennmaradó tartozást teljes egészében elengedik.

A babaváró kölcsön egyik feltétele, hogy öt éven belül újabb gyermek születik
Fotó: Havran Zoltán

A kormány a falusi csoknál két módosításról döntött. Az ötezer főnél kisebb lélekszámú települések között kedvezőbben határozta meg az érintett kistelepülések körét, vagyis minden olyan községben igényelhető lesz a falusi csok, ahol az elmúlt tizenöt évben csökkent a népesség, nem csak ott, ahol az országos átlagnál nagyobb mértékben. E feltételeknek összesen 2373 kistelepülés felel meg.

Módosulnak a feltételek abban is, hogy a tízmilliós támogatásnak legfeljebb a fele fordítható vásárlásra, a fennmaradó összeget felújításra vagy bővítésre lehet felhasználni. Ezt a döntést a visszaélések elkerülése érdekében hozták, valamint azért, hogy az intézkedésnek ne legyen jelentős árfelhajtó hatása. Mint ismert, a falusi csok révén a fogyó népességű kistelepüléseken a csok új lakásra vonatkozó támogatási összege használt ingatlan vásárlására, felújítására és bővítésére is felhasználható. Ez egy gyermek esetén hatszázezer, két gyermeknél 2,6 millió, három vagy több gyermeknél tízmillió forintot jelent. Gulyás Gergely arról is beszámolt, hogy az ingatlan méretében nem szabnak meg felső korlátot, a legkisebb méretre pedig a csok jelenleg is érvényes szabályai az irányadók.

A tárcavezető kifejtette: az uniós országok közül ma Magyarország fordítja költségvetésének legnagyobb hányadát családtámogatásra. Gulyás Gergely szerint a családok védelmének és támogatásának megvannak az eredményei: a gyermeket nevelő családok jobban élnek, mint 2010-ben, nőtt a házasságkötések száma, kevesebb a válás, soha nem volt ilyen alacsony a csecsemőhalandóság és a terhességmegszakítások száma, száz családban pedig a korábbi 123 helyett már 149 gyermek születik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.