Kamatot emelt a cseh jegybank

Fellegi Tamás Péter
2020. 02. 08. 11:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eddigi 2 százalékos alapkamat 2,25 százalékra növekedett Csehországban a jegybank tegnapi döntése szerint (a magyar alapkamat 0,9 százalék). A lépés váratlan, korábban nem utalt a testület a lehetséges szigorításra, és a piac sem számított rá. Valószínűleg az inflációs hatások növekedése miatt került sor a lépésre, miután Csehországban is igen magas ütemű a béremelkedés és így a vásárlóerő növekedése, ugyanakkor csak két százalék az inflációs cél, szemben a Magyar Nemzeti Bank háromszázalékos célszintjével.

A cseh korona hirtelen nagyot erősödött a hírre, és 2012 vége óta a legerősebb szintet érte el az euróhoz képest, azóta azonban korrigált. A cseh korona árfolyam-alakulásában néhány éve volt egy érdekesség: 2015 közepétől a jegybank a 27 koronás eurónkénti szinten intervencióval gátolta a korona további erősödését úgy, hogy ­eurót vásárolt, alaposan fel is duzzadtak a cseh devizatartalékok. Így az erősödő korona nem fokozhatta az akkor fenyegető deflációs hatásokat.

Az infláció visszatérése után 2017 elején megszüntették az intervenciót, a korona rögtön heves erősödésnek is indult: 2018 elején csak 25,3 koronát kellett adni egy euróért.

Ezt követően az árfolyam a 25,50-26 közti sávban mozgott, majd az elmúlt két hónapban újra erősödött, és már a mostani döntés előtt is elérte a hét éves csúcsot. A forinthoz képest az elmúlt öt évben a cseh korona többé-kevésbé folyamatosan erősödött: míg 2015 elején egy korona 11 forintot ért, most már 13,50-et.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.