Kamatvágások korszaka kezdődhet

Európában és az Egyesült Államokban is várhatóan enyhíteni fognak a jegybankok a feltételeken, reagálva a gazdasági bővülés lassulására. Miközben globális léptékben fordulat várható, itthon is izgalmasnak ígérkezik a júniusi kamatdöntés, azonban a Magyar Nemzeti Banktól épp a nemzetközi trenddel ellentétes irányú lépés várható.

Rácz Gergő
2019. 06. 17. 9:31
Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell holds a news conference in Washington
Jerome Powell Fed-elnök szavaiból szigorításra lehet következtetni Fotó: Yuri Gripas Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi kereskedelmi viszonyok romlásától lehet tartani, ezért mind az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed), mind az Euró­pai Központi Bank (EKB) részéről a feltételek lazítását, a növekedés támogatását kezdik elővetíteni a piaci elemzők. James Knightley, az ING szakértője szerint a Fed már ebben a hónapban jelezheti, hogy lazítani készül, amit az év második felében összesen ötven bázispontnyi kamatvágás követhet. Knightley szerint bárhogy is alakul rövid távon az USA – elsősorban – Kínával vívott védővámhadakozása, romlani fognak a gazdasági körülmények, ez a lazítást alapozza meg, és ez a hangulat jó eséllyel átterjed Európára is.

Andreas Steno Larsen és Martin Enlund, a Nordea szakértői szerint Donald Trump amerikai elnök legalább száz bázispontos kamatvágást remél a Fedtől, mivel ez kellene ahhoz, hogy az USA gazdasága „rakétaként” száguldhasson. Trump eddig is többször rosszallását fejezte ki, amiért meglátása szerint a Fed a magas kamatszinttel hátráltatja a növekedést. A Fed elnöke, Jerome Powell legutóbbi nyilatkozata szerint a testület „közelről figyeli” a kereskedelmi viszályból következő gazdasági lassulást, ezt a közgazdászok már önmagában is a lazítás megalapozásának tekintik. A Nordea szerint akár már júliusban be is következhet egy ötvenpontos vágás, és egy ilyen nagyarányú csökkentést akár további gazdaságélénkítő lépések kísérhetnek, mivel csak egy markáns beavatkozásnak lenne komolyan érzékelhető hatása a ­piaci folyamatokra.

Jerome Powell Fed-elnök szavaiból lazításra lehet következtetni a tengerentúlon
Fotó: Reuters

Ulrich Leuchtmann, a Commerzbank közgazdásza szerint a piacok biztosak abban, hogy az EKB kamatot csökkent 2020-ban, azonban jelen állás szerint az is könnyen elképzelhető, hogy ez már idén bekövetkezik. A kereskedelmi viszontagságok mellett az eurózóna inflációs adatai is elmaradnak a várakozásoktól, ami a központi bankot is lépéskényszerbe hozza. ­Leuchtmann szerint egy egyszeri, tíz bázispontos kamatmódosítás még önmagában nem tudna kellő hatást kiváltani, így vélhetően az eurózóna jegybankja is újabb eszközvásárlásokkal igyekszik majd beavatkozni.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ­ezúttal is szembemegy a nemzetközi hangulattal. Miközben az esetleges recessziós veszélyek elkerülése érdekében a jelentős jegybankok épp lazításba kezdenek, itthon szigorítást mérlegel a monetáris tanács. A fő inflációs mutató négy százalék körül, a háromszázalékos célértékhez szabott plusz-mínusz egyszázalékos tűréssáv teteje környékén van, de az MNB-nek jelenleg fontos, adóhatásoktól megtisztított maginfláció is célérték feletti. Ilyen körülmények között megnő a valószínűsége annak, hogy a júniusi rendes kamatdöntő ülésen márciust követően ismét szigorodnak a feltételek. Az MNB az aktualizált iránymutatása szerint negyedévente, az inflációs jelentés kiadásakor vizsgálja felül a feltételeket. Tatha Ghose, a Commerzbank elemzője szerint a legújabb inflációs adatok tükrében az MNB a hitelességét kockáztatná, ha nem reagálna valamilyen formában.

Ez az elemzők szerint megmutatkozhat a piacon lévő pénzmennyiség korlátozásában vagy akár az egynapos betét most még negatív tartományban lévő kamatának nullára vagy akár pozitív szintre való emelésében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.