Kánikulában óránként legalább tíz percre árnyékba kell vonulni

Az egészséges életmóddal – amelynek fontos része a sport – sokat tehetünk az elhízás ellen, a nyári hőség azonban könnyen visszafoghatja a lendületet.

2019. 07. 29. 15:36
null
Nem szükséges lemondani a testedzésről Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa legelhízottabb országaként tartják számon hazánkat, ami a lakosságra javarészt jellemző mozgás­szegény életmódra vezethető vissza. Az egészséges életmóddal – amelynek fontos része a sport – sokat tehetünk az elhízás ellen, a nyári hőség azonban könnyen visszafoghatja a lendületet. A K&H profi sportolókat kérdezett meg, milyen hasznos tippeket adnának ahhoz, hogy a nyári hónapok aktívan telhessenek.

A nyári sportolás közben érdemes odafigyelni arra, hogy az extrém meleg gyakran okozhat hirtelen kimerültséget és rosszullétet, ezért mindig hasznos, ha van mellettünk valaki, aki azonnali segítséget jelenthet.

Ruhatárunkat az évszakok változásával párhuzamosan cseréljük, így érdemes az edzőruhánkra is ekkora gondot fordítani – mondják a profik. Azt javasolják, hogy válasszunk légáteresztő elasztikus és pamut anyagokat, amelyek biztosítják a hőelvezetést, így a szervezet hűteni tudja magát, és a bőr légzését sem akadályozzák a fokozott izzadás során. Noha divatosak, a sötét színek magukba szívják a napsugarakat, ami edzőruhákra is igaz, ezért érdemesebb a világos, fehér és vidám nyári színeket keresni.

Nem szükséges lemondani a testedzésről
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Fontos szabály, hogy kerülni kell a tűző napot. A meleg egyébként is megterhelheti a szervezetet, ezért óránként legalább tíz percre vonuljunk árnyékba. Hűtés és a leégés elkerülése ­miatt praktikus lehet sportolás előtt vízbe mártani csuklóvédőnket vagy törülközőnket, amit utána a nyakunkba is köthetünk. Az időzítéssel is sokat segíthetünk azon, hogy elviselhetőbb legyen a nyári edzés: a kora reggeli vagy a naplemente utáni időpontok javasoltak.

Végül: nyáron nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a folyadékbevitel mennyire fontos, főleg sportoláskor. A citromos, fagyasztott gyümölcsös vizekkel és sportitalokkal ízletesen pótolhatók az elvesztett ásványi sók – mutat rá a bank tippgyűjteménye.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.