Kedden a Monetáris Tanácsé lesz a figyelem

A testület ülését követően hozzák nyilvánosságra a negyedévenként kiadott inflációs jelentés főbb számait.

Magyar Nemzet
2020. 12. 13. 17:24
null
Építkezés, építőipar, lakás, ingatlan, munkaerő, gazdaság, Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkülönböztetett figyelemre számíthat a jövő héten a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának kamatdöntő ülése, és főképp a jegybank friss, idei utolsó inflációs jelentése. A testület kedden tartja soron következő ülését, ezt követően hozzák nyilvánosságra a negyedévenként kiadott inflációs jelentés főbb számait.

Emlékezetes: előző, novemberi kamatdöntő ülésén a monetáris tanács nem módosította a jegybanki alapkamat 0,60 százalékos szintjét, és a kamatfolyosó sem változott – az elemzők is erre számítottak előzetesen. Sőt, a monetáris kondíciókat azóta hagyják változatlanul, hogy a központi bank a júliusi és a júniusi ülésen is 15-15 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, amely ezt megelőzően 2016. május 25. óta 0,90 százalékon állt.

Vajon most változtat az alapkamaton a jegybank tanácsa? Fotó: Mirkó István

A Pénzügyminisztérium pedig pénteken hozza nyilvánosságra a költségvetés első 11 havi részletes adatait. A december 9-én kiadott előzetes számok szerint novemberben az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere 693,9 milliárd forintos hiánnyal zárt, szemben az egy évvel korábbi 190,9 milliárd forintos deficittel. Az év első tizenegy hónapjában az államháztartás központi alrendszere 3298,1 milliárd forintos hiánnyal zárt. Az előző év azonos időszakában ez az összeg 766,3 milliárd forintot tett ki. – A járvány második hullámának idején a kormány legfontosabb célja az életek védelme, a magyar gazdaság működőképességének megőrzése, a munkahelyek megvédése és a vállalkozások támogatása. Az ehhez szükséges intézkedések forrásai biztosítottak – szögezte le a tárca. Novemberben 22,1 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, így a tizenegy havi uniós bevétel 1019,4 milliárd forintot tett ki, ugyanakkor az uniós kiadások meghaladták az 1804,5 milliárd forintot.

Az építőiparnak további megrendelésekre van szüksége a járvány okozta gazdasági nehézségek miatt
Fotó: Teknős Miklós

Kedden az építőipar októberi teljesítményéről is érkezik jelentés. Szeptemberben az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 14,7 százalékkal még elmaradt az egy évvel korábbitól. Az augusztusi eredményhez mérten viszont 1,4 százalékkal, a májusi mélyponthoz képest pedig 10,9 százalékkal emelkedett az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.