Kedvezményes hitel a szakképzésben és a felnőttképzésben tanulóknak

Egy jó szakma kitanulásának már nem lehet anyagi akadálya, 2021 áprilisától ugyanis már igényelhetőek a képzési hitelek – tájékoztatta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-t.

Forrás: MTI2020. 08. 29. 9:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyermeket tervező édesanyáknak különösen érdemes lesz hitelből finanszírozni a kívánt képzést, mert az újfajta konstrukciókra is érvényesek lesznek a családtámogatási kedvezmények, ha a hitelfelvételt követően megszületik a második gyermek, akkor az édesanyának csak a hiteltartozás felét kell visszafizetnie, a harmadik gyermek megszületése után pedig a teljes tartozását elengedik – mondta az államtitkár.

A képzési hitel több mint 57 ezer felnőttoktatásban résztvevőnek és mintegy 220 ezer szakképzésben tanuló diáknak hozhat könnyebbséget

– mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy nemcsak az érintettek nyernek az újfajta hitelkonstrukcióval, hanem az egész nemzetgazdaság is.

Mint mondta: a magyar gazdaság jövője a versenyképes, magas technológia-tartalmú, korszerű termelés és szolgáltatások világszínvonalú fejlesztésében áll, amelyhez magasan képzett, alkalmasint a legújabb szakmai tudással is felvértezett szakemberekre van szükség. A Pénzügyminisztérium legújabb, képzési hitelről szóló szabályozása éppen ennek a tudásnak a megszerzését támogatja.

Az egyre gyorsabban változó munkaerőpiaci igények miatt mind fontosabbá válik az élethosszig tartó tanulás. Soha nem késő egy jó szakmára váltani – jelentette ki az államtitkár. Az újfajta képzési hitelek éppen ezért nem csak a fiatalokat segítik; a 18 és 55 év közötti korosztály számára lesznek elérhetők, a három hónapnál hosszabb képzésekre – tette hozzá.

Az új képzési hitelek igényléséhez sem hitelbírálatra, sem biztosítékra nem lesz szükség, csak a szak- vagy felnőttképzési jogviszonyt kell majd igazolni – ismertette Tállai András.

Könnyebbség az is, hogy a technikumok és a szakképző iskolák által kínált új ösztöndíjrendszer nem zárja ki a hitel felvételét, a kölcsönt az iskoláktól kapott támogatás mellett is lehet igényelni – mondta Tállai András.

Az új kölcsönnek a felsőoktatási diákhitelhez hasonlóan két fajtája lesz: szabad felhasználású hitel és a képzési díjra fordítható kötött felhasználású hitel. A teljesen szabad felhasználású kölcsönt maximum havi 150 ezer forintig igényelhetik majd a képzésekben résztvevők. A kamata kedvező, épp annyi, mint a Diákhitel1-é, amely jelenleg 1,99 százalék

– szögezte le Tállai András.

A kötött felhasználású képzési hitel pedig kamatmentes, maximálisan felvehető összege az iskolarendszerű szakképzésben és a nemzetgazdasági szempontból kiemelt képzéseknél igazodik az önköltség díjához, míg az egyéb képzéseknél maximum félmillió forint lesz – ismertette Tállai András.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.