Kedvezőbb áron találtak vevőre a panellakások

Visszazárt elmúlt évi szintjére a lakáspiac februárban: egy becslés szerint valamivel több mint 13 ezer adásvétel zajlott az év 2. hónapjában.

2020. 03. 16. 15:44
Mára alacsonyabb lett a panellakások fenntartási költsége, ami szintén hozzájárult népszerűségük növekedéséhez
Budapesten már a panellakások legtöbbje is 50-60 milliós áron kelt el az idén Fotó: Havran Zolzán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszazárt elmúlt évi szintjére a lakáspiac februárban: a Duna House (DH) becslése szerint valamivel több mint 13 ezer adásvétel zajlott az év második hónapjában, ami alig marad el 2019 februárjának adatától. Mivel a tavaszi lakáspiac jellemzően erősebbnek számít az év elejinél, a cég továbbra is enyhén emelkedő adásvételi számokra számít. Hozzátették ugyanakkor, hogy ez csak abban az esetben lehet így, ha a járványügyi helyzet nem változtatja meg jelentősen az ország gazdasági helyzetét.

Ami az év elejét illeti, a DH szerint éves összevetésben a téglaépítésű lakások minden régióban és országrészben továbbra is emelkedő árakat mutattak. Egyedül a panellakásoknál mértek némi csökkenést a fővárosban és Kelet-Magyarországon. Utóbbi lakástípus átlagára Budán 555 ezer forint, Pesten 495 ezer forint volt. A keleti országrészben februárban jellemzően 295 ezer forintot, a nyugatiban 305 ezer forintot kértek a panellakások egy négyzetméteréért.

Budán az év elején már a lakások 43 százalékát 700 ezer forint fölötti négyzetméteráron értékesítették, a pesti oldalon ugyanez az árszint az adásvételek 40 százalékát jellemezte. Pest megyében minden negyedik lakóingatlan ára haladta meg a négyzetméterenkénti 450 ezer forintos szintet, és minden harmadik otthonért legalább 40 millió forintot fizetett az új tulajdonosa. Pest megyét leszámítva vidéken az adásvételek felében még mindig nem haladta meg a négyzetméterenkénti átlagár a 250 ezer forintot. Ha a Közép-Magyarország régiót nem számítjuk, mindössze az adásvételek hat százalékában kellett 40 millió forintnál többet fizetni egy lakásért vagy házért.

Érdekes, hogy valamelyest nőttek az értékesítési idők, ami arra utal, hogy a magas árazás némileg lassítja az előző években jellemző ingatlanpiaci pörgést. Az elemzés szerint eladáskor jellemzően három hónappal érdemes számolni a legtöbb lakástípus esetében. Mindezzel együtt az alku mértéke is nőtt az év elején, bizonyos típusoknál 5-6 százalékot is kitett ennek mértéke. A vevők között legtöbben otthonteremtési céllal vásárolnak. Az első lakást vásárlók aránya Budapesten 24 százalékra nőtt, vidéken 28 százaléknyian voltak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.