Kedvezőtlenül hathat a német lassulás

Magyar Nemzet
2019. 03. 21. 15:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén csökken a magyar gazdaság lendülete a tavalyi rekordmértékű, 4,9 százalékos bővülés után, és várhatóan 3,7 százalékkal nő a GDP – olvasható a Pénzügykutató Zrt. legfrissebb prognózisában. A cég tudományos tanácsadója, Várhegyi Éva jelezte: ennek egyik fő oka, hogy lanyhul a külső konjunktúra, még Németország növekedési üteme is csak egy százalék közelében várható. Az elemzők idén az inflációt éves átlagban 3,2, év végén 3,3 százalékosra várják, továbbá mérséklődik az uniós forrásokból finanszírozott beruházások dinamikája, a beruházások mintegy nyolc százalékkal bővülnek az év során.

A Századvég Gazdaságkutató ugyancsak tegnap adta ki prognózisát: erre az évre 3,9, jövőre pedig 3,5 százalékos növekedést vár a tavalyi 4,9 százalékot követően. A háztartások fogyasztási kiadásaiban mindkét évben további bővülést várnak: idén 4,7, jövőre pedig 5,0 százalékost. A bérek 2019-ben átlagosan 10,3, 2020-ban 9,6 százalékkal emelkedhetnek. A beruházások esetében ebben az évben 9,8, jövőre pedig 3,9 százalékos lehet a növekedés. A Századvég prognózisa szerint az infláció 2019-ben 3,0, a következő esztendőben pedig 3,1 százalékos lesz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.