Kellő biztonságot nyújt az agrárvállalkozóknak a Széchenyi-kártya

Az Agrár Széchenyi-kártya Plusz volt a járvány kezelésének a leggyorsabban hozzáférhető eszköze.

Magyar Nemzet
2021. 02. 09. 18:05
null
A gazdák már nemcsak a jégkárok után számíthatnak kompenzációra, az új biztosítás kiterjed a piaci kockázatokra is Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Népszerű az agrárvállalkozások körében a tíz éve indult Széchenyi-kártya program, amely tavaly alapjaiban újult meg. Nagy István agrárminiszter keddi sajtótájékoztatóján arra emlékeztetett:

az Agrár Széchenyi-kártya Plusz az első volt a járvány kezelését célzó krízistermékek sorában, ezzel az Agrárminisztérium az elsők között reagált a válságra.

A tavaly tavasszal indult, száz százalék kamattámogatással, kezességi díj- és költségtámogatású, kilencven százalékra emelt kezességvállalással működő Agrár Széchenyi-kártya Plusz iránt várakozáson felüli volt az érdeklődés: a 2020 végéig működő konstrukcióban mintegy 5100 befogadott ügyletben csaknem 97 milliárd forint hitelhez jutottak a termelők.

Az Agrár Széchenyi-kártya folyószámlahitel eddigi százmillió forintos legfelső keretét kétszázmillió forintra emelték idén.

Nagy István ezzel kapcsolatban arra mutatott rá, hogy az Agrár Széchenyi-kártya folyószámlahitel az elérhető hároméves futamidejével kellő biztonságot nyújt az agrárvállalkozások számára az időjárás okozta károkkal, vagy akár a kedvezőtlen piaci helyzet jelentette kihívásokkal szemben.

Százszázalékos kamat és kezességi díjtámogatást nyújt, emellett megtéríti a hitelfelvételéhez, fenntartásához kapcsolódó költségeket is.

Ennek köszönhetően eddig 2600 nehéz helyzetbe sodródott agrárvállalkozás jutott összesen 22 milliárd forint forgóeszközhitelhez. A termelők beruházásaikhoz is kedvező konstrukciókat vehetnek igénybe.

Az időjárás okozta károk mérséklését is segíti az Agrár Széchenyi-kártya
Fotó: MTI/Vajda János

A miniszter kiemelte: az agrártárca a saját költségvetési forrásainak terhére nyújtott négyszázalékos kamat-, és ötvenszázalékos kezességidíj-támogatása, valamint a költségtámogatás garantálja a vállalkozásoknak kedvező finanszírozást.

A termelők jellemzően kevesebb, mint évi egyszázalékos díj mellett vehetik igénybe az Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kezességvállalását.

Krisán László, a Kavosz Zrt. vezérigazgatója azt hangsúlyozta, a Széchenyi-kártya program 18 éve fontos szakpolitikai és finanszírozási eszköztár, az állam és a piac közös sikerterméke.

Az Agrár Széchenyi-kártya és Agrár Széchenyi-kártya Plusz konstrukcióban tavaly csaknem 123 milliárd forint kihelyezése valósult meg, 2011 óta pedig jelentős forráshoz juttatta hozzá a program az agrárszektor vállalkozóit, összesen 24 720 ügylet jött létre. Krisán László a távirati iroda tudósítása szerint arra figyelmeztetett: a vakcinabeszerzés körüli nehézségek miatt a gazdaság a vártnál nehezebben indulhat be, ami a vállalkozásoknak újabb bevételkiesést eredményez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.