Kemény megszorítások az IMF-hitel feltételeként

Magyar Nemzet
2019. 07. 05. 14:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jóváhagyta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ügyvezető igazgatósága a Pakisztánnak szánt hatmilliárd dolláros, 39 hónap futamidejű hitelcsomagot. A stabilizációs programok, strukturális reformok támogatására szolgáló – közép- és hosszú távú – hitelkeretet biztosító kibővített megállapodás (Extended Fund Facility, EFF) értelmében a mély gazdasági válságba süllyedő ázsiai ország ebből azonnal lehívhat nagyjából egymilliárd dollárt. A fennmaradó összeghez szakaszosan juthat hozzá a rendszeres felülvizsgálatok fényében.

A távirati iroda beszámolója szerint a jóváhagyás azt is lehetővé teszi, hogy Pakisztán további 38 mil­liárd dollárhoz jusson hozzá nemzetközi partnereitől a következő több mint három évben. Az ikerdeficit – a folyó fizetési mérleg és az államháztartás párhuzamos hiánya – mellett hatalmas adóssággal küzdő Pakisztán vezetésének az IMF-hitelért cserébe kemény megszorító intézkedéseket kell végrehajtania.

A cél az, hogy Pakisztán csökkentse gazdasági sérülékenységét, valamint fenntartható és kiegyensúlyozott növekedési pályára álljon. Határozott fiskális konszolidáció mellett ezért erősítik az ország gyenge adórendszerét, és széles körű reformokat hajtanak végre. Pakisztán devizatartalékainak értéke 7,3 milliárd dollárra csökkent, ami kevesebb mint kéthavi import értéke.

A költségvetés hiánya a bruttó hazai termék hét százalékára rúghat, a gazdasági növekedés üteme lassulhat a 2020 júniusáig tartó pénzügyi évben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.