Képezze magát, aki nem tud dolgozni!

A munkájukat elvesztők átképzéséhez jelentős támogatást nyújt a kormány – mondta György László.

Nagy Kristóf
2020. 04. 16. 17:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány már számos intézkedést jóváhagyott a gazdaságvédelmi akció munkahelyteremtő lépései közül – jelentette be György László.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára kiemelte, hogy a munkájukat elvesztők átképzéséhez jelentős támogatást nyújt a kormány, emellett mérettől függetlenül a vállalkozások támogatást kapnak a munkahelyteremtéshez, versenyképességhez is.

György László elmondta: a héten dönthet a kormány a gazdaság újraindítását és a hazai szereplők versenyelőnyhöz jutását támogató, kedvezményes hitel, garancia- és tőketermékekről. A 9000 milliárd forintos gazdaságvédelmi akción belül mintegy 2300-2500 milliárd forintnyi forrást fordítana a kormány ezekre a konstrukciókra. Ezen belül 1800-2000 milliárd forintot kedvezményes hitelek formájában nyújtana, 500 milliárdot pedig tőke formájában. Ezeket az összes szektor minden szereplőjének lehetősége lenne igénybe vennie – emelte ki a csütörtöki videokonferencián.

Az államtitkár azt is hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság jóváhagyásának függvényében a vállalkozások 0,1-0,5 százalékos kamatozású kölcsönhöz juthatnak. Példaként említette, hogy a cégek munkahely-megtartó kölcsönt kapnak, amelynek kamata mindössze 0,1 százalék lehet, és egy munkavállaló kilenchavi bérköltsége fedezhető belőle. A tőketámogatás célja, hogy megvédje a magyar tulajdont a külföldi felvásárlásoktól, fenntartva azokat a létfontosságú rendszereket, amelyre továbbiak épülnek. A kormány emellett adó- és járulékcsökkentésekkel, az adminisztrációs terhek könnyítésével segíti a cégeket.

Már igényelhetők a bértámogatások

A munkahelyek védelme, helyreállítása és újak teremtése a Gazdaságvédelmi Akcióterv kiemelt célja. Ennek mentén csütörtöktől pályázhatnak a vállalkozások a munkahelyvédelmi bértámogatásra, amely program a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került munkaadóknál segíti akár több százezer munkahely megőrzését – hívta fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A hazai mikrovállalkozásoknak várhatóan önálló beruházási és forgóeszközhitel-termékek állnak majd rendelkezésükre, míg az Eximbank az exportképes vállalkozások támogatásához nyújtana segítséget. Külön konstrukció várható az agráriumban, összességében a hitel és garanciatermékek válhatnak szélesebb körben hozzáférhetővé.

– A kormány célja, hogy mikorra a gazdaság újraindul, a munkavállalók, és a hazai cégek versenyelőnyre tegyenek szert, akár nemzetközi összevetésben is. Ezért a képzések, átképzések is jelentős szerepet kapnak. Elindult a VALI rendszer, amely a vállalkozásoknak tartalmaz minden fontos információt, beleértve azt a mintegy száz képzést, amely a veszélyhelyzet ideje alatt térítésmentes. Ez valós alternatíva azoknak, akik jelenleg a járványhelyzet miatt nem tudnak dolgozni – emelte ki György László. Megjegyezte, a korábban a turizmusban, vagy akár más területeken dolgozók átképzéséhez kamatmentes hitel igényelhető.

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a már igényelhető állami bértámogatást ért kritikákra reagálva elmondta: a kormány nem ingyen pénzt szeretne osztogatni, az pedig koránt sem biztos, hogy azok a vállalkozások, amelyek nem versenyképesek, ettől a segítségtől tartósabban fenn tudnának maradni. Hozzátette: ahol a négyórás foglalkoztatásra sincs jelenleg lehetőség, ott a kétéves munkaidőkeret bevezetése lehet az alternatíva, a foglalkoztatási szabályok pedig nem engedik meg a túlzott túlóráztatást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.