Képzési hitel jön a felnőttoktatásban és a szakképzésben

Versenyképesebb lesz a szakképzés és nő a felnőttképzésben résztvevők száma az új hitelkonstrukcióval.

Magyar Nemzet
2020. 08. 08. 13:02
null
Budapest, 2020. február 2. A Diákhitel Központ Zrt. felirata a Residence 1 irodaházon, a II. kerületi Kacsa utca 15-23-ban. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy azt a Magyar Nemzet megírta: a felnőttképzés és a szakképzés megújításának újabb lépéseként a kormány döntött a két évtizedes múltra visszatekintő, nemzetközi szinten is elismert magyar diákhitelezés kibővítéséről.

Eszerint 2021 áprilisától a felsőoktatási diákhitelekhez hasonló, rendkívül kedvező feltételekkel válnak elérhetővé a felnőttképzési és szakképzési hitelek a Diákhitel Központnál – tájékoztatott szombati közleményében György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, valamint Magyar Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgatója.

Az új képzési hiteleket a felsőoktatási diákhitelekhez hasonlóan hitelbírálat és biztosíték nélkül igényelhetik a 18 és 55 év közöttiek 2021. április 1-től. A Diákhitel Központ új termékei az iskolarendszerű szakképzésben több mint ötvenezer, a felnőttképzésben pedig akár százezer, összesen tehát 150 ezer felnőtt számára jelentenek majd segítséget – húzta alá az ITM közlése.

Kedvező kamatozással

A költségvetési kamattámogatásnak köszönhetően a szabad felhasználású képzési hitel a felsőoktatási Diákhitellel azonos – jelenleg 1,99 százalékos – kamatozás mellett érhető majd el, míg a kizárólag képzési díjakra fordítható kötött felhasználású hitel kamatmentes lesz.

A szabad felhasználású hitel havonta legfeljebb 150 ezer forintig lesz igényelhető, hasonlóan a felsőoktatásban elérhető szabad felhasználású hallgatói hitelhez. A kötött felhasználású hitel mértéke az iskolarendszerben folytatott szakképzés esetén a képzés díjához igazodik, a szakképesítésre vagy részszakmára felkészítő felnőttképzéseknél pedig maximum 500 ezer forint lehet – áll a feltételek között.

Törlesztés maximum tíz évig

A szaktárca azt is közölte, hogy az oktatási hitelek törlesztését a képzések elvégzését követő negyedik hónapban kell megkezdeni, a visszafizetésre az igénylő döntésétől függően minimum egy, maximum tíz év áll majd rendelkezésre. Jó hír, hogy a képzési hiteleknél is érvényesíthető lesz a családi kedvezmény: a Diákhitel Központ a második gyermek megszületése esetén az édesanya felvett képzési hitelének felét, míg a harmadik gyermek megszületése után a teljes hitelösszeget elengedi.

Egyszerű lesz a felnőtt diákok dolga: a képzési hiteleket ugyanis

kényelmesen és papírmentesen, elektronikus úton, ügyfélkapus azonosítással

lehet majd igényelni 2021 áprilisától. A szakképzési, felnőttképzési jogviszony meglétét a Diákhitel Központ elektronikusan ellenőrzi majd, a hitelfelvevőknek így nem kell papíralapú igazolásokat beadniuk.

Segítség a tudáshoz

A rendkívül kedvező feltételekkel hozzáférhető képzési hitelekkel a kormány újabb jelentős lépést tesz a tudáshoz jutás anyagi korlátainak felszámolásában – hangsúlyozta Magyar Péter az új konstrukció kapcsán. Mint mondta, a felsőoktatásban elérhető hallgatói és a szak- és felnőttképzésben elérhető képzési hitelek rendszere átjárható lesz, így például a szakképzés után diplomaszerzésre törekvők hiteltörlesztését újabb tanulmányaik idejére felfüggesztik.

György László ennek kapcsán megjegyezte, hogy

a képzési rendszerek megújítása lehetővé teszi a gyors alkalmazkodást a munkaerőpiaci igényekhez,

ez a záloga annak, hogy a magyaroknak tartósan legyen munkájuk, valamint béreik folyamatosan növekedjenek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.