Képzett szakembereket kapnak a vállalatok Debrecenben

A debreceni szakképzési centrum iskoláiban tanulók száma az utóbbi években megnégyszereződött. Azonban olyan sok cég telepedett le a városban, hogy szinte egymás elől szívják el a szakképzetteket.

Gőz József Miklós
2019. 09. 02. 5:45
null
Debrecen, 2019. június 14. Munkagépek dolgoznak a leendő BMW-gyár építési területén Debrecen közelében 2019. június 14-én. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gondot okoz a szakképzett munkaerő megszerzése a frissen Debrecenbe települt cégeknek. Nem azért, mintha nem lenne elég képzési kapacitás, hiszen a debreceni szakképzési centrum iskoláiban tanulók száma az utóbbi években megnégyszereződött. Azonban olyan sok cég telepedett le a város ipari parkjaiban, hogy szinte egymás elől szívják el a szakképzetteket. Beszédes adat, hogy csak az elmúlt évben négyszázmilliárd forint értékű beruházás indult, ezen cégek munkaerő igénye pedig jelentős.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A helyzeten segít, hogy az ide került vállalkozások a debreceni szakképzési centrummal karöltve profiljuknak megfelelő programokban duális képzést valósíthatnak meg: olyan oktatási módot, hogy a fiatal szakemberek tanulóidejüknek csak egy részét töltik az iskolákban, másik részét pedig azon a munkahelyen, ahol később majd dolgozni fognak.

Elsőnek a most épülő BMW-gyárral kötött szerződést a szakképzési centrum, amelynek két iskolája, az informatikusokat képző Mechwart András és a mechatronikai szakembereket képző Brassai Sámuel szakgimnázium indítja el a ­duális képzést már idén szeptemberben.

A BMW Group szakemberei szerint mindkét középiskola olyan fejlett, magasan képzett oktatási partner, amelyek kiváló otthont teremtenek az első két tanévben folyó elméleti képzéseknek. A középiskolák és a BMW szakemberei együttesen dolgozzák ki a debreceni duális képzés tananyagát és tantervét. A kiválasztott diákok 2021-től három évet már a BMW-nél, leendő munkahelyüknél gyakorlati tanulással töltenek.

Szintén most zajlik Debrecenben a Continental technológiai cég debreceni gyárának beruházása. Másodiknak ezzel a vállalattal írt alá partnerszerződést a szakember-utánpótlás képzésére a debreceni szakképző centrum. A BMW kapcsán említett két középiskola mellett az együttműködésben a vegyipari és a Beregszászi Pál szakgimnázium is részt vesz, a Continental gyártási profiljának megfelelően. A menetrend itt is hasonló: két év az iskolában, három év a cégnél, amelynek azonnal hadra fogható munkatársa lesz a tanuló. Ősszel közösen válogatják ki a tanulókat, akik két év iskolai tanulás után elkezdik a duális képzés második részét.

Tirpák Zsolt, a debreceni szakképző centrum kancellárja – mert az egyetemekhez hason­lóan náluk is bevezették ezt a posztot – lapunknak elmondta, hogy a jövőben a terveik szerint még tíz, Debrecenbe települt céggel kötnek ­hasonló szerződéseket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.