Keresik a pénzügyekben jártas diákokat

Második alkalommal indult el a Nagy diák pénzügyes teszt, amely a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztését célzó kormányzati stratégia részeként a fiatal korosztályokat szólítja meg.

Magyar Nemzet
2019. 10. 28. 12:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Második alkalommal indult a Pénzügyminisztérium által támogatott Nagy diák pénzügyes teszt, amely a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztését célzó kormányzati stratégia részeként a fiatal korosztályokat szólítja meg – hívta fel a figyelmet a szaktárca, amely úgy véli, hogy az alapvető gazdasági tájékozottság napjainkban már nélkülözhetetlen a tudatos fogyasztói, befektetői, gazdálkodási döntések meghozatalához.

Felidézik: a kormány intézkedései külön elősegítik a fiatalok ismereteinek bővítését, ezért több, az iskolarendszeren belül és kívül megvalósuló szakmai programot támogatnak – ilyenek az évente megrendezendő Pénz7 országos rendezvénysorozat, továbbá különböző, diákoknak szóló tematikus foglalkozások, illetve a készpénzkímélő iskolák. Ezúttal a Nagy diák pénzügyes tesztet indították el, amelynek az első, online fordulója zajlik.

A nagyobbak már vásárolnak, jól jön a tudatosság
Fotó: MTI/Balázs Attila

Eszerint a www.nagypenzugyesteszt.hu oldalon elérhető kérdéssor segítségével 2020. február 16-ig bárki tesztelheti a pénzügyi tudását, a jelentkezőknek szóló nyereményjáték pedig a 14–20 éves korosztályt célozza. A legjobb eredményt elérők továbbjuthatnak a második fordulóba, amelynek jövő tavasszal a Pénzminisztérium ad majd otthont. Ezt követi majd a döntő, amelyen tizenketten mérkőzhetnek meg az értékes nyereményekért. Várhatóan sokan jelentkeznek az idén is, az előző Nagy diák pénzügyes tesztet például 11 500 fiatal töltötte ki.

A DUE Médiahálózat és támogatói által életre hívott online játék célja, hogy a fiatalok magabiztosabban mozogjanak a pénz világában, jó döntéseket hozzanak és tudatosan tervezzék meg pénzügyeiket – jegyezte meg a vetélkedőt szervező Pénzügyminisztérium, amelynek programját a Diákhitelközpont, a Magyar Biztosítók Szövetsége és a Pénziránytű Alapítvány is támogatja.

A család adja a mintát

Háromszáz pedagógus körében mérték fel a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő szervezői, hogy a tanárok mit gondolnak a diákok pénzkezelési szokásairól. Megállapították, hogy a fiataloknak még sokat kell tanulniuk, hogy tudatos döntéseket hozhassanak, a pedagógusok 76 százaléka ugyanis úgy látja, hogy a gyerekek általában nem osztják be jól a pénzüket. Szinte valamennyi megkérdezett úgy vélekedett viszont, hogy a tudatosság ezen a téren is tanítható. Számít a korosztály: a többség szerint az általános iskolások elsősorban a családtól tanulnak a pénzügyekről, és ebben a korban még kevésbé van ebben döntő szerepe az iskolának. Ennek főként abban látják az okát, hogy a kisdiákok alig találkozhatnak az iskolában a pénzügyi fogalmakkal, legfeljebb csak néhány matematikapéldán keresztül. A középiskolások főként online forrásokból tájékozódnak az anyagiak terén is, náluk már jóval nagyobb szerepe lehet az iskolai ismeretterjesztésnek is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.