Keszthely szigorította a maszkhasználatot

A húszezer állandó lakosú nyugat-balatoni városban 2020 tavaszán lezárták a parti sétányokat, majd november 11-én egyes közterületeken elrendelték a maszkviselést.

2021. 01. 17. 19:58
null
A keszthelyi Fő tér többszörös korrétegű régészeti lelőhely. Időutazás Fotó: Sánta Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éppen egy hete, hogy Keszthely önkormányzata – mivel szombaton és vasárnap megnőtt a vendégforgalom a Balaton-parton – a városban szigorította a maszkhasználatra vonatkozó járványügyi előírást. Eszerint hétvégente, péntek délután 2-től vasárnap este 8 óráig maszkot kell viselni a tópart látogatóinak a Csík Ferenc-sétány labdarúgó pályájától a Helikon hotelig tartó szakaszon.

A helyi tévének nyilatkozó Vozár Péterné, Keszthely alpolgármestere szerint Keszthelyen nagyon kedvező a járványügyi helyzet, de hogy ez így is maradjon, be kell tartani az önkormányzat elővigyázatosságból hozott szigorító rendelkezését.

Kirándulópont a balatoni város. Erzsébet királyné szobra Keszthelyen Fotó: Magyar Nemzet

Emlékeztetett: a húszezer állandó lakosú nyugat-balatoni városban 2020 tavaszán lezárták a parti sétányokat, majd novemberben 11-én egyes közterületekre vonatkozóan elrendelték a maszkviselést.

Így fedetlen arccal és orral nem tartózkodhatnak árusok és vásárlók a helyi piacon, továbbá kötelező a maszk a vasútállomáson és a buszpályaudvaron, a temetőkben, és minden olyan helyen (gyógyszertárban, postán), ahová sorban állással lehet bejutni.

– Kedvezőek az elmúlt két hétvége tapasztalatai, jogsértés nem történt, intézkedni nem kellett – jelezte lapunknak a keszthelyi rendőrkapitányságtól kapott tájékoztatás alapján a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata.

Értesülésünk szerint

a helyi lakosok és Balatonhoz látogatók Keszthelyen kívül Hévízen, Füreden, Siófokon és Tapolcán is betartják a maszkhasználatra vonatkozó kormányrendeletet.

A hattyúk látványa is sokakat a parti sétányra vonz, akik a nyári Balatonon kívül is megismernék a tavat Fotó: Mihály Szilvia

Habár a hétvégi jelzett hidegbetörés ellenére se fagyott be a tó vize, és a jövő hét közepétől felmelegedés várható, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság (BVRK) kidolgozta és a koronavírus-járvány elleni védekezés előírásaihoz igazította a természetes vizek jegén tartózkodás szabályegyüttesét – tájékoztatta a Magyar Nemzetet Horváth László ezredes, rendőrségi főtanácsos, a BVRK vezetője.

– Megkerestük a tóparti önkormányzatokat, és – annak ellenére, hogy a vírushelyzet miatt a jégpályákra is érvényes korlátozások vannak érvényben – azt javasoltuk:

a vízi rendészet bevonásával jelöljenek ki korcsolyázásra alkalmas területet, és erről az iskolákat is tájékoztassák. Ezeken a helyeken ugyanis biztonságosabb és ellenőrizhetőbb a jégen tartózkodás

– tette hozzá a kapitányságvezető.

Eddig minden évben jelöltek ki jégpályákat a Balatonon Fotó: Bach Máté

Horváth Lászlótól megtudtuk: a vízi rendészet öt őrse minden nap gyűjti a jégképződéssel és a jég vastagságával kapcsolatos adatokat, azokat a BVRK szolgálatirányítója összegzi és napi jelentésbe foglalja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.