Két év múlva nyithat meg a brassói légikikötő

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belátható időn belül, két év múlva lehet működőképes az épülő brassói repülőtér, amely a túlnyomó többségében magyarlakta Kovászna megyeiek számára is kiemelten fontos projekt. Az erdélyi nagyváros légikikötője alig harminc kilométerre van Sepsiszentgyörgytől, de Kézdivásárhelyről is csupán hatvan kilométer választja el. – Miután az elmúlt években megépült a gördülőpálya és a reptér parkolói része, elindult további kilenc objektum megépítése. Ezek év végéig nagyjából el is készülnek, és kiírtuk a közbeszerzést az utasterminál megépítésére, amely 11 ezer négyzetméter összterületen valósul majd meg, és háromszintes lesz – idézte a Maszol erdélyi hírportál Tóásó Imeldát. A Brassó megyei közgyűlés alelnöke hozzátette, ha eddig sikerült tartani az ütemtervet, és ha különösebb akadályokba nem ütköznek, akkor 2020 végére az épületek már készen állnak, 2021 tavaszára pedig az engedélyek beszerzése is megtörténik.

A légikikötő eddigi beruházásait önerőből valósította meg Brassó megye, de idén a román kormány is huszonhárommillió lejes (közel ötmillió eurós) támogatást nyújt. A repüléstechnikai felszerelés százszázalékos uniós finanszírozásban részesül. Romániában először itt használnak majd virtuális irányítótornyot. (Ez egy korszerű kamera- és monitorrendszer, amely panorámaképen, a virtuális valóság eszközeit használva mutatja az érkező és várható repülőket és a környezetet.) A terminál első lépésben három, majd tizenkét gép fogadására lesz alkalmas, az első évben 114 ezer utas fordulna meg, az utasok száma tíz év alatt érné el az évi egymilliót.

Közben Kovászna és Brassó megye vezetői azt tervezik, hogy ha kell, önerőből építik meg a Sepsiszentgyörgyöt a brassói repülőtérrel összekötő négysávos gyorsforgalmi utat. Mint hangsúlyozták, minden tanulmány azt vetíti előre, hogy a nemzetközi repülőtér hatvan kilométeres körzetében gazdasági fellendülés várható.

Romániában folyamatosan emelkedik a repülőterek forgalma. A Ziarul Financiar című gazdasági-pénzügyi napilap által közölt adatok szerint tavaly 7,9 százalékkal, 13,8 millióra nőtt a bukaresti Henri Coanda nemzetközi repülőtér utasforgalma. Románia második legforgalmasabb repülőtere a kolozsvári, ahol tavaly 3,5 százalékkal több, 2,7 millió utast jegyeztek, majd a temesvári következik 1,5 millióval. Negyedik helyen van a jászvásári (iasi), amelyet tavaly 1,2 millió utas vett igénybe, majd a nagyszebeni következik 662 ezerrel. A nyugat-romániai repülőterek közül a nagyváradi bonyolította le a legnagyobb forgalmat, ott 220 ezer személy vette igénybe a légikikötő szolgáltatásait. A kifutópálya újraépítése után idén júniusban megnyitották a másfél évvel korábban bezárt marosvásárhelyi Transilvania nemzetközi repülőteret.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.