Két hitelminősítő eredménye is várható ma éjjel

A Standard & Poor's és a Fitch Ratings a magyar adósosztályzatok felülvizsgálatára a mai napot jelölte ki, de az eredmények ismertetésével megvárják az amerikai tőzsdezárást.

2020. 08. 14. 7:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyszerre két felülvizsgálattal folytatódik pénteken a magyar államadós-osztályzatok idei hitelminősítői vizsgálatsorozata. A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings a tavalyi gyakorlathoz hasonlóan 2020-ban is összesen hatszor – egyenként két-két alkalommal – veszi napirendre a magyar szuverén besorolásokat. A Standard & Poor's és a Fitch Ratings a magyar adósosztályzatok mindkét idei felülvizsgálatára ugyanazt a napot, február 14-ét és augusztus 14-ét jelölte ki, vagyis ez a két cég pénteken végzi el Magyarország államadós-besorolásának idei második vizsgálatát.

A kialakult gyakorlatnak megfelelően a Fitch és az S&P várhatóan éjjel, az európai és a fő amerikai piacok zárása után jelenti be a felülvizsgálat eredményét Londonban – tette közzé az MTI. A Moody's idei felülvizsgálati menetrendjében Magyarország először március 27-én szerepelt, és legközelebb szeptember 25-én kerül sorra. A Moody's az idei első, márciusi időpontban nem vizsgálta érdemben Magyarország államadós-besorolását, így nem jelentett be módosítást a „Baa3” szintű osztályzatra, sem annak stabil kilátására.

 

Éjszaka válthat zöldre a lámpa
Fotó: Reuters

A Standard & Poor's a februári időpontban felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az addigi stabilról a hosszú és rövid lejáratú, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek befektetési ajánlású, „BBB/A-2” szintű besorolásának kilátását, mindenekelőtt a magyar gazdaság váratlanul erőteljes növekedési teljesítményével indokolva a lépést. A Fitch Ratings ugyanaznap változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország szintén „BBB” fokozatú államadós-besorolását.

A Standard & Poor's a magyar osztályzati kilátás februári javításához fűzött elemzésében még azt jósolta, hogy ha a magyar gazdaságot nem éri külső sokk, a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 3,5 százalék körüli ütemben bővülhet. A cég azonban április 28-án soron kívül a korábbi stabilra módosította vissza magyar államadósság-kötelezettségek osztályzati kilátását, mindenekelőtt az új koronavírus okozta járvány várható gazdasági hatásaival indokolva a lépést. A kilátás stabilra módosításának indoklásában az S&P közölte, hogy a Covid-19-járvány kedvezőtlen hatásai miatt az idén 4 százalékos GDP-csökkenést vár a magyar gazdaságban.

A Standard & Poor's közölte: alapeseti előrejelzése szerint a magyar gazdaság növekedése 2021-ben elérheti a 4,8 százalékot, bár a későbbi években valószínűleg 2-2,5 százalék körüli ütemeken stabilizálódik. Az S&P április végi lépése nyomán a magyar államadós-besorolás kilátása jelenleg mindhárom hitelminősítőnél stabil. A Moody's Investors Service ugyanakkor az S&P és a Fitch osztályzatánál egy fokozattal alacsonyabb, „Baa3” – a másik két cég módszertanában „BBB mínusz”-nak megfelelő – besorolást tart érvényben Magyarországra.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.