Kétszázmillió állást érint a járvány

Világszerte nagyjából a munkahelyek 81 százalékára lehet hatással a koronavírus-járvány.

Nagy Kristóf
2020. 04. 22. 11:00
 Louvre museum among top French tourism landmarks closed their doors due to coronavirus.
A turizmus a leginkább kiszolgáltatott ágazatok közé tartozik Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közvetve vagy közvetlenül 2,7 mil­liárd munkavállalót érint világszerte a koronavírus-járvány, valamint nagyjából a munkahelyek 81 százalékára lehet hatással – olvasható a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) előrejelzésében. A munkaórák csökkenéséből arra következtet a szervezet, hogy a második negyedévtől 195 millió teljes munkaidős állás kerülhet veszélybe.

A leginkább kitett ágazatok közül a kereskedelmet, a feldolgozóipart és a turizmust emelte ki a szervezet, rá­adásul ezeken a területeken foglalkoztatják világszerte a legalacsonyabb bérekért a munkavállalókat, így a szegényebb társadalmi rétegek járnak a legrosszabbul. Emellett 136 millió munkavállalóra közvetlen veszélyt is jelent a koronavírus, akik döntően az egészségügyben és a szociális területeken dolgoznak. A közvetlenül érintett ágazatok nagy részénél a járványügyi intézkedések miatt vannak veszélyben az álláshelyek, de a tovagyűrűző hatások az ILO szerint komoly gondot okoznak a közlekedésben, az építőiparban, illetve a pénzügyi és kulturális szektorban is. Európában 120 millióan veszíthetik el az állásukat.

A
turizmus a leginkább kiszolgáltatott ágazatok közé tartozik
Fotó: Reuters

A szervezet szerint – állami beavatkozások nélkül – a második világháborút követő időszakhoz hasonlítható globális munkanélküliség alakulhatna ki, ezért kiemelten fontosak a különböző intézkedések. Azt javasolják, a kormányok a munkahelyek megtartása érdekében segítsék a vállalkozásokat, például a magyar és több európai válságkezelő intézkedéssel, tehát járulékkönnyítésekkel és a bérek kifizetésének támogatásával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.