Kevésbé sújtja a járvány az építőipart

Pintér
2020. 04. 17. 10:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány hazai kirobbanása előtt lényegében stagnált az építőipar teljesítménye. A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint februárban éves alapon 2,5 százalékkal nőtt az ágazat termelése, miután januárban éppen ugyanilyen mértékű csökkenést regisztrálhattak a statisztikusok.

– Bár a februári adatok kedvezők, a már elkezdett vállalati és állami beruházások, a kormány lakáspiacot támogató intézkedései segítik az építőipart, a koronavírus-járvány a következő hónapokban ezzel együtt is az ágazat teljesítményének lassulását okozhatja. A veszélyhelyzet hatásai csak a márciusi adatokban lesznek láthatók – mondta Boros Anita, az innovációs tárca építésgazdaságért felelős államtitkára. Szerinte a februári teljesítmény azért is figyelemre méltó, mert magas a bázis: az előző három évben rendre jócskán húsz százalék fölötti mértékben bővült éves szinten az ágazat termelése.

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője szerint a márciustól élő korlátozások az építőipart kevésbé érintik más iparágakhoz viszonyítva, így itt nem feltétlenül kell kirívóan csökkenő számokra számítani. – Sok külföldi, például ukrán vendégmunkás hazatért a korlátozások előtt, ami negatív hatással lehet a hazai építőiparra. Ezt ellensúlyozhatja, hogy Nyugat-­Európából is áramlanak haza a magyarok, akiknek az építőipari szakemberek között, a hazai építőiparban való elhelyezkedés kézenfekvő – jegyezte meg a vezető elemző.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.