Kevésbé vágynak külföldre a magyar szakemberek

A kutatásban részt vevő szakemberek közel fele gondolja úgy, hogy itthon is tisztességesen meg tud élni a szakmájából.

Magyar Nemzet
2019. 12. 11. 13:39
null
Nőtt itthon a kétkezi munka megbecsülése Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre kedvezőbben ítélik meg a szakemberek a hazai folyamatokat – derül ki a Fix24.hu szakemberkereső portál felméréséből. Ezt igazolja, hogy a kutatásban részt vevő szakemberek közel fele gondolja úgy, hogy itthon is tisztességesen meg tud élni a szakmájából. A másik fele még mindig a külföldi munkavállalást látja jövedelmezőbbnek. A válaszadók több mint fele szerint az elmúlt öt évben nőtt itthon a kétkezi munka megbecsültsége, és alig több mint harmaduk véli úgy, hogy csökkent a szakmák elfogadottsága. A szakemberek hatvan százaléka fellendülést vár vállalkozásában, míg ennek ellenkezőjét csak a megkérdezettek 26 százaléka gondolja. Visszaesést gyakorlatilag senki sem vár.

Rossz hír, hogy itthon továbbra is sokat kell várni a szakemberekre, jó előre el kell tervezni a munkálatokat, noha némileg javult a helyzet az elmúlt egy évben – derül ki az összegzésből. Míg tavaly a magyar szakemberek negyven százaléka hónapokra előre be volt táblázva, idén minden harmadik válaszolta azt, hogy két hónapnál rövidebb időre van lekötve munkával, és csupán 15 százalékuk három-hat hónapra előre. A megrendelők szempontjából ugyanakkor továbbra sem jó hír, hogy mindössze minden tizedik szakember tudna azonnal elkezdeni egy nagyobb munkát, harminc százalékukra legfeljebb egy hónapot kellene várni.

Nőtt itthon a kétkezi munka megbecsülése
Fotó: Kurucz Árpád

Az átlagos mesterember legfeljebb 2500 forint nettó órabért kap, de 17 százalékuk háromezer forint felett keres, míg a szakmunkások közel fele 1500-2500 forint nettó órabérért dolgozik.

Osztrák színvonal

Rugalmasabb, gyakorlatiasabb lesz a szakképzés, emelkedik az oktatók bére, ösztöndíjakat kapnak a tanulók, osztrák mintára változik a rendszer – hangsúlyozta az Innovációs és Technológiai Minisztérium azt követően, hogy az Országgyűlés tegnap megszavazta a szakképzés megerősítéséhez szükséges kiegészítő jogszabály módosításokat. A következő tanévtől átalakul a szakképzés intézményi szerkezete, két típusa lesz: a technikum és a szakképző iskola. Jövő júliustól átlagosan 30 százalékkal emelkedik a szakképzésben oktatók fizetése, köszönhetően az új, teljesítményalapú, motiváló bérezési rendszernek, amelyre 35 milliárd forintos többletet ad a kormány. Az óraadók bére is nő. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.