Kevesebb gázra volt szükség hazánkban márciusban

Az enyhe időjárás miatt kevesebb földgáz fogyott belföldön márciusban, mint a megelőző hónapban. Ugyanakkor a hónap végére már több földgáz érkezett a tárolókba.

2019. 05. 07. 11:30
null
Betárolásra elegendő mennyiség érkezett Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az enyhe időjárás miatt kevesebb földgáz fogyott belföldön márciusban, mint a megelőző hónapban: a 10,4 terawattóra (TWh) energiamennyiség ugyan nem kiugróan alacsony az előző évek márciusi adataihoz képest, ám a februárinál 2,6 TWh-val kevesebb, illetve négy TWh-val kisebb a tavalyi rendkívül hideg harmadik hónap értékénél – derül ki a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) gázpiaci elemzéséből.

Ebben a hónapban is leginkább importforrásra támaszkodott a belföldi ellátási rendszer. Ugyanakkor már­cius végére már több földgáz érkezett a tárolókba, mint amennyit ki kellett venni, így a felhasználás mellett betárolásra is jutott az érkező mennyiségekből. Ezek mellett nem okozott gondot az, hogy folytatódott a belföldi termelés csökkenése, az elmúlt másfél év legalacsonyabb szintjét elérve. Eközben a határkeresztező forgalom márciusban is jelentős volt: a nagyjából 14 TWh import egy TWh-val haladta meg a februári szintet, ugyanakkor az export mértéke gyakorlatilag megegyezett a februárival, ami 6,4 TWh-t ért el.

Betárolásra elegendő mennyiség érkezett
Fotó: Kurucz Árpád

Ez alapján a határon beérkező gáz 46 százaléka tranzit volt, vagyis áthaladt Magyarország területén. A hivatal egyre stabilabbnak jellemezte a szlovák irányból érkező importot, hozzátéve, hogy márciusban majdnem a duplájára nőtt az Ukrajna felé haladó export. Az enyhe időjárás, a kedvező spot- (azonnali) árak és az orosz–ukrán gáztranzit jövő évi bizonytalansága miatt a korábbi évekhez képest jóval korábban megkezdődött a betárolás Magyarországon. Ennek apropóján a MEKH megvizsgálta a régióban betárolt gázmennyiségeket is. Az adatok szerint a korábbi évekhez képest Ausztriában és Szlovákiá­ban magasabb volt a tárolói töltöttségi szint, míg Romániában lényegesen alacsonyabb.

A márciusban tapasztalt enyhe időjárás a belföldi erőművek gázigényét is csökkentette, hiszen mérséklődött a fűtési igény. De közrejátszott az is, hogy az erőművek szempontjából kedvezőtlenül alakult a villamos energia ára – vagyis csökkent –, emiatt kevésbé érte meg működtetni az áramtermelő egységeket. A harmadik okként az energiahivatal azt jelölte meg, hogy a karbantartások egy részét ebben a hónapban végezték.

A CEEGEX magyar gáztőzsde másnapi piacán másfélszer annyi gáz kelt el, mint egy hónappal korábban, és nőtt a napon belüli kereskedés – derül ki az energiahivatal adataiból. A tovább mérséklődő másnapi hazai gázárak március végén 17 eurón zártak megawattóránként, de az Európában irányadó hollandiai tőzsdén már 14 euróra estek. Az energiahivatal elemzése szerint csökkentek a határidős jegyzések is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.