Kevesebb használt gépkocsit hozunk be

Magyar Nemzet
2019. 11. 04. 11:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csökkent a használt autók magyarországi importja 6,6 százalékkal a harmadik negyedévben, ezzel már kilenc hónapja tart a visszaesés – közölte a Das WeltAuto. Az idén január és szeptember között 117 352 járművet hoztak be Magyarországra, 2,2 százalékkal kevesebbet, mint 2018 azonos időszakában – ismerteti a cég az MTI-hez eljuttatott közleményében a Datahouse adatait idézve. A híradás szerint a leggyengébb hónap az augusztus volt, amikor 17,8 százalékkal zuhant a behozatal.

A hazai átírások száma ugyanakkor továbbra is nő, eddig 603 303 gépkocsi cserélt gazdát a magyarországi használt autók piacán, 5,9 százalékkal több, mint tavaly az első kilenc hónapban. Frank György, a Das WeltAuto márkaigazgatója úgy vélekedett, hogy az autóimportot a forint-euró árfolyam befolyásolja leginkább, de már annak is vannak jelei, hogy a használtautó-vásárlók kezdik felismerni a külföldi autóvásárlás kockázatát. A határon túlról érkező gépkocsiknak ugyanis sokszor ismeretlen a múltjuk, megbízhatóságuk is kérdőjeles, legfőképpen azért, mert többségükben idősebb modelleket választanak a vevők. Probléma esetén pedig a jogaikat sem tudják érvényesíteni – hívta fel a figyelmet a márkavezető. Nagy segítség lehet ugyanakkor a használt autót vásárlók számára a Jármű Szolgáltatási Platform (JSZP), ahol bővebben informálódhatnak a járművekről. A Belügyminisztérium a JSZP-n egyesítette a különböző hivatalok gépjármű-nyilvántartási adatait, és így rendszám alapján kereshetők az autók műszaki jellemzői. Például a kilométeróra állása, a jármű baleseti előélete, sőt az eredetiségvizsgálaton készült fényképek is elérhetők, ugyanakkor a külföldről behozott járművek ottani előélete továbbra sem lelhető fel a nyilvántartásban.

Az átírások adatai alapján belföldön és az importban is az alsó-középkategóriás autók voltak a legkeresettebbek az idén is. A külföldről behozott autók között továbbra is népszerűek a felső-középkategóriásak és egyterűek, azonban az import 60 százalékát még mindig tíz évnél idősebb járművek teszik ki.

A Das WeltAuto a Volkswagen-csoport márkáit forgalmazó Porsche Hungaria használtautó-üzletága.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.