Kevesebb vendég, nagyobb biztonság a kalandparkokban

Nincs jó éve a kalandparkoknak, mivel a vírus miatt az egyébként forgalmas tavaszi fesztiválidőszakban nem üzemelhettek ezek az élményhelyek, így az idén az aktív kikapcsolódásról szóló parkok forgalma biztosan alatta marad az előző évinek. Borúra derű, hogy az évente esedékes fogyasztóvédelmi vizsgálatokon nem találtak olyan egységet, amelyet a májusi enyhítés ellenére sem szabadott volna újra kinyitni. 

Magyar Nemzet
2020. 07. 25. 22:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ideiglenesen megtiltotta a kalandpályák hat százalékának használatát az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), az arány ugyanakkor kedvező a szaktárca szerint. Az évente hagyományos szezonindító vizsgálatok korábbi eredményeit összevetve az idei friss tapasztalatokkal, megállapították, hogy jobban odafigyelnek az üzemeltetők a kalandparkok biztonságosságára az egész országban.

Kalandparkban. Sok ezer család Szép-kártyával is gyarapíthatja a nyári élményeket, biztonságos, ellenőrzött körülmények között
Fotó: Havran Zoltán

A koronavírus okozta veszélyhelyzet miatt a szezonindítás a szokásosnál későbbre tolódott, a kalandparkok még csak részlegesen üzemelnek, a korábbi években ellenőrzöttek mintegy hatoda ki sem nyitott – idézte fel a mostani piaci helyzetet a szaktárca, amely lapunknak kiemelte: idén nyáron is fokozott figyelmet fordít a kikapcsolódni vágyó családok, fiatalok, gyermekek biztonságára.

A kormányhivatalok a csökkentett üzemmódban újraindult parkokból a tavalyi 84 kalandpark helyett ezúttal országosan csak 73 helyszínen folytathattak vizsgálatot, noha az ellenőrzött pályák száma így is nőtt a múlt esztendei 310-ről 345-re.

A csillebércihez hasonló, veszélyes mászókák létrehozásához nem kell semmilyen képzettség
Fotó: MTI

A fogyasztóvédelmi hatóság, a tárca kezdeményezésére, a korlátozások enyhítését követően még a nyári vakáció előtt kezdte meg a kalandparkok ellenőrzését. A vizsgálat mindenütt a pályák – a kötélpályák és kötélcsúszdák, függőhidak, mászófalak – üzemeltetési körülményeire, a biztonságot igazoló dokumentációkra irányult – emelte ki az ITM, amely a műszaki állapotokat erre kijelölt tanúsító szervezetekkel végzi. Ezek a szervezetek tanúsítványokat állítanak ki, amiket a látogatóknak is látható módon kell az információs táblákon feltüntetni – ezt ellenőrzik a fogyasztóvédők. Természetesen belenéztek az üzemeltetési naplókba is, és a kezelő személyzet szükséges képesítési igazolásainak meglétét is ellenőrizték.

A folyamatos fogyasztóvédelmi jelenlét következtében javult a biztonság
Fotó: Kurucz Árpád

– A fogyasztóvédelmi hatóságnak idén nem kellett bezárnia egyetlen kalandparkot sem. A kalandpályák 16 százaléka nem felelt meg teljeskörűen az előírásoknak, ez ugyanakkor a tavalyi harminc százalékhoz képest jelentős javulás – jelezte Keszthelyi Nikoletta, az ITM fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára. A szakemberek öt megyében (Győr-Moson-Sopron, Pest, Vas, Veszprém és Zala) összesen kilenc kalandparkban, 56 kalandpálya esetében tártak fel mulasztásokat. Ezek közül is csak három helyszínen kellett 22 kalandpálya használatát ideiglenesen megtiltani, amelyek ismét használhatók lesznek, amint az üzemeltetők pótolják a hiányosságokat – mondta a helyettes szakállamtitkár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.