Kevesebbe kerül majd a lakásbérlés

A rozsdaövezeti társasházépítések közeljövőbeli felfutása és az airbnb-s lakáskiadás korlátozása is hozzájárulhat, hogy megfizethetőbb bérlakáskínálat alakuljon ki Budapesten és a vidéki nagyvárosokban. A kormány ugyanakkor a saját otthonhoz jutást továbbra is kiemelten támogatja: a csokot eddig már 142 ezer, a tavaly július óta elérhető falusi csokot tízezer család tudta igénybe venni.

2020. 07. 20. 6:05
null
A barnamezős területek megújítása bővíti a kínálatot, ez is az árak csökkenéséhez vezet Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több szempontból is előtérbe került a bérlakáshelyzet az elmúlt időszakban. Az Országgyűlés a napokban fogadta el a rozsdaövezetekben épülő lakások kedvezményes, ötszázalékos forgalmi adójáról szóló kormány-előterjesztést. A lakásáfa csökkentésének célja – többek között – az volt, hogy a barnamezős területek megújításával elérhető árú és lakbérű otthonok épüljenek Budapesten és a vidéki nagyvárosokban. A kiadó bérlakáskínálat bővítését szolgálja, hogy a rozsdaövezeti bérleményekre a lakásbérletek áfamentessége is él.

A kiadásra kínált magánlakások bérleti díja az elmúlt években gyakorlatilag megkétszereződött a fővárosban és a nagyobb egyetemi városokban. Főként Budapesten ebben jelentős szerepet játszott a rövid távú lakáskiadás elterjedése, ugyanakkor most ez az árfelhajtó tényező is megszűnhet. Szintén a napokban döntött ugyanis az Országgyűlés arról, hogy a települések, a budapesti kerületek és a fővárosi önkormányzat augusztus 1-jétől megállapíthatja, hogy egy naptári évben legfeljebb hány napra adható ki magánszállás és egyéb szálláshely a saját területén. Ha az egyes önkormányzatok szigorú, 120 vagy akár csak 90 napos határt szabnak ennek, az az airbnb-ztetés jelentős visszaszorulásához fog vezetni. Mivel ezzel számos, korábban turisztikai célra kiadott ingatlan kerülhet vissza a hosszú távra kiadott lakások körébe, a lépés minden bizonnyal csökkenteni fogja a belső kerületekben a bérleti díjakat és áttételesen a lakásárakat is.

A mostani intézkedések előtt az elmúlt években is több lépés történt a lakásbérlők helyzetének javítására. – Megszűnt a lakásbérbeadást terhelő egészségügyi hozzájárulás, ami ösztönzőleg hat a magánbérlemények kínálatának növekedésére. Ezenkívül adókedvezmények támogatják a vállalati bérlakások, valamint a munkásszállások kialakítását, fenntartását. – A kormány pályázati úton, közvetlenül is támogatja a munkásszállások kialakítását – közölte nemrég Tállai András. A pénzügyminiszter-helyettes Mesterházy Attila (MSZP) parlamenti írásbeli kérdésére válaszolva arra is felhívta a figyelmet, hogy az első Orbán-kormány bérlakásprogramjában hatvanmilliárd forintból 12 ezer bérlakás létesült. – Ezt a programot a szocialista vezetésű kormány megszüntette. Az ön pártja 2002–2010 között nem egészen háromszázmillió forintot költött saját bérlakásprogramjára – jegyezte meg a politikus.

A barnamezős területek megújítása bővíti a kínálatot, ez is az árak csökkenéséhez vezet
Fotó: Teknős Miklós

Tállai András ugyanakkor hangsúlyozta, a polgári kormány az otthonteremtési program részeként számos olyan intézkedést is hozott, amelyek a magyar családok lakhatási problémái­nak megoldását, saját otthonhoz jutását segítik elő. Mint közölte, 2015. július 1-jétől 142 ezer család kérelmét fogadták be a családi otthonteremtési kedvezményre (csok) mintegy 444 milliárd forint összegben. A legnagyobb részben lakáscélok finanszírozására felhasznált babaváró támogatásra június ­közepéig 76 ezer kölcsönszerződést kötöttek a fiatal házaspárok a bankokkal. A falusi csok esetében pedig már több mint tízezer család szerződött 54 milliárd forint összegű támogatásra. Ráadásul ez év január 1-jétől a falusi csok mellé legfeljebb ötmillió forint összegű adó-visszatérítési támogatás is társítható.

Járványhatás

Nagy roham várható az albérletpiacon a felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése után, a piaci szereplők körében azonban a koronavírus-járvány miatt bizonytalanság érezhető, eközben a turistáknak bérbe adott lakások is megjelentek a hosszú távú albérletpiacon, mindezek együtt az árak csökkenéséhez vezettek – közölték a lakáspiaci szakértők a távirati irodával. Az Otthon Centrum szerint a turistáknak bérbe adott lakások megjelenésével jobb alkupozícióba kerültek a leendő bérlők, nemcsak az ár, hanem a minőség vonatkozásában is. Az OTP Ingatlanpont szerint a járvány és a rövid távú, turisztikai célú lakáskiadás küszöbön álló korlátozása az idén a szokásosnál feszültebbé tette a helyzetet az albérletpiacon. A bizonytalanságok miatt Budapesten csökkentek az albérleti díjak. Példaként a XI. kerületet említették, ahol nem ritka a húszszázalékos árzuhanás sem. A Takarék Index elemzése arra világít rá: a járvány hatására Budapesten könnyebb helyzetbe kerülhetnek az albérletet kereső egyetemisták, mivel a turisták elmaradása miatt sokan a korábbi rövid távú bérbeadás helyett a hosszabb időtávra kiadást választhatják.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.