Kezdődik a nyári előszezon a vasútnál

Soha nem indult ilyen korán a vasúti turisztikai szezon, mint ebben az évben: a MÁV-Start április 27-től előszezoni vonatokat állít forgalomba a balatoni vonalakon – közölte a vasúttársaság.

Magyar Nemzet
2019. 04. 26. 14:12
null
Balatonföldvár, 2015. június 17. Egy V63-as mozdony vontatta tehervonat halad a balatonföldvári védett platánsor alatt 2015. június 16-án. A napokban adták át a Lepsény és Szántód-Kőröshegy közötti korszerűsített vasúti vonalszakaszt. MTI Fotó: Máthé Zoltán Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soha nem indult ilyen korán a vasúti turisztikai szezon, mint ebben az évben: a MÁV-Start április 27-től előszezoni vonatokat állít forgalomba a balatoni vonalakon – közölte a vasúttársaság. A holnaptól érvényes változással már jóval a főszezon előtt biztosítja a MÁV Zrt. a nyár közeledtével fokozatosan növekvő velencei-tavi és balatoni utazási igények kielégítését. A korábbi pályakorszerűsítések és korszerű motorvonatok beállításával kényelmesebben és gyorsan elérhetők a balatoni állomások, ezért egyre többen utaznak vonattal – hívták fel a figyelmet.

Az előszezoni vonatok menetrendje kapcsán azt közölték, hogy a hétvégétől például a Budapest–Tapolca vonalon a Déli pályaudvarról 8.25-kor indul új sebesvonat, amely Tapolcára 12.10-kor érkezik. A Déliből 12 órakor Tapolcára induló gyorsvonatok április 6-tól már naponta közlekednek. A Budapest–Tapolca vonalon a Tapolcáról 15.03-kor induló vonat április 27-től június 14-ig nemcsak vasárnap, hanem szombaton és ünnepnapokon is közlekedik. ­Június 1-jétől 14-ig a Déli pályaudvarról Tapolcára 10 órakor, illetve Tapolcáról a Déli pályaudvarra 19.03-kor induló vonatok pedig naponta közlekednek – jelezte a társaság.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ezenkívül a Budapest–Székesfehérvár–Nagykanizsa–Gyékényes vonalon is több vonat előszezoni menetrend szerint szállítja mostantól az utasokat. Új menetrenddel indul vonat a Déli pályaudvarról 10.35-kor Fonyódra, a járat június 14-ig szombatonként, vasárnaponként és ünnepnapokon is jár. A vonat Székesfehérvárig csak Kelenföldön, Balatonaligától Fonyódig viszont minden állomáson és megállóhelyen megáll. Azt is érdemes tudni, hogy Budapest és Keszthely között a Déli pályaudvar érintésével már április 26-tól közlekedik gyorsvonatpár péntekenként, szombatonként, vasárnaponként és ünnepnapokon. A Déliből sebesvonat indul Balatonszentgyörgyre 18.05-kor – június 14-ig szombatonként, vasárnaponként és ünnepnapokon, amely Székesfehérvárig Martonvásár, Velence és Gárdony állomásokon is megáll.

Változik a munkanapokon Székesfehérvárról 19.20-kor Balatonszentgyörgyre induló személyvonat menetrendje is, továbbá a Keszthelyről 16.22-kor ­induló sebesvonat menetrendje és más járatok esetén is van változás, ezekről indulás előtt érdemes tájékozódni a MÁV honlapján. Végül az is hasznos információ a vonaton utazóknak, hogy a Keszthelyről 18.38-kor a Délibe tartó sebesvonat az előszezonban, valamint az ­augusztus 26-tól szeptember 15-ig tartó utószezonban vasárnaponként közlekedik. Keszthely és Székesfehérvár között pótjegy nélkül lehet utazni – közölte a MÁV.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.