Kezdődnek a tavaszi munkák, ellepik az utakat a traktorok

A mezőgazdasági munkák miatt megszaporodnak a traktorok az utakon, az autósoknak is jobban kell figyelniük.

Magyar Nemzet
2021. 03. 14. 8:28
null
xxx Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szántóföldeken is megkezdődnek a tavaszi munkák, emiatt egyre nagyobb számban jelennek meg az utakon a traktorok. Az Agroinform.hu óvatosságra inti az autósokat, mivel a statisztikai adatok szerint

a személyautók és a mezőgazdasági gépek közötti balesetek 67 százalékáért legalább részben a gépkocsivezetők a felelősek.

A balesetek 33 százalékában a mezőgazdasági járművet vezető személy, míg 54 százalékában a másik jármű sofőrjének felelősségét állapították meg.

A traktorok, mezőgépek és más közúti járművek közötti balesetek többsége szerencsére nem járt személyi sérüléssel
Fotó: Mirkó István

A portálhoz beérkező több száz válaszból kiderült, hogy

a balesetben részt vevő mezőgazdasági jármű legtöbbször, az esetek 73 százalékában traktor volt, amelyek négyötöde valamilyen kapcsolt munkagéppel közlekedett: hét százaléka mezőgazdasági tehergépkocsi, a többi esetben egyéb mezőgazdasági munkagép volt érintett.

Balesetek az év minden hónapjában előfordultak, de számuk leginkább márciusban, a július–augusztusi időszakban és októberben emelkedett az átlagos havi érték fölé.

A mezőgazdasági járművekkel történt közúti balesetek szerencsére az esetek 64 százalékában nem jártak személyi sérüléssel,

és 23 százalékuk is csak könnyű sérülést okozott – összegezte tapasztalatait az Agroinform.hu. Súlyos, maradandó sérüléssel tíz százalékuk járt, további három százalékuknál a sérülések halálos kimenetelűek voltak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.