A magyar kereskedők is fizetnek különadót

Nem csak a külföldi érdekeltségű, multinacionális kereskedelmi vállalatoknak kell befizetniük a válságalapba.

2020. 04. 06. 17:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csak a külföldi érdekeltségű, multinacionális kereskedelmi vállalatoknak kell különadót fizetniük a válságalapba, hanem a magyar tulajdonú cégeknek is – tudta meg a Magyar Nemzet.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfői bejelentése után a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán a pénzügyi tárca képviselői videokonferencia keretében tájékoztatták a gazdasági élet fő szereplőit, munkaadói és munkavállalói szervezeteket az egyes ágazatokból a gazdaságmentő csomag újabb részleteiről.

A konferencián elhangzott, hogy a koronavírus-járvány ellen újonnan létrehozandó védekezési alapba, mely összesen 633 milliárd forintos forrást nyújt majd az intézkedésekhez, a nagyobb bevételű kereskedelmi vállalatok befizetése 36 milliárd forintot tesz majd ki. Értesülésünk szerint arról is szó volt, hogy a válság kezelésére szolgáló adót a 2010-től 2012-ig már alkalmazott, és az Európai Bíróság által nemrég jóváhagyott, progresszív adókulcsú különadók mintájára vezetik be, annak szabályaitól – mivel megfelel az uniós irányelveknek – nem kíván érdemben eltérni a pénzügyi kormányzat. Vagyis a kiskereskedelmi különadót nem a vállalkozás tulajdonosának származási helye, hanem a korábbi példa alapján a magyar piacon termelt nettó árbevétel alapján veti ki ezúttal is a kormány. A sávos adókulcsok mértéke a részletszabályokból derül majd ki, ahogy az is, melyik értékesítési területeket érinti a kereskedelmen belül a hozzájárulási kötelezettség.

Emlékezetes, a 2010 és 2012 között alkalmazott kiskereskedelmi különadót az évi 500 millió forint alatti nettó árbevételű cégeknek nem kellett megfizetniük, míg efölött 30 milliárd forintos árbevételig 0,1 százalék volt a fizetendő költség. A 30 milliárd és 100 milliárd forint közötti sávban 0,4 százalékot fizettek a cégek különadóként, míg a legnagyobb forgalmú áruházláncok 2,5 százalékát adózták le a 100 milliárd forint fölötti éves nettó bevételüknek.

A második Orbán-kormány idején alkalmazott ágazati különadót nem csak az élelmiszer-kereskedelmi cégeknek kellett megfizetniük, hanem valamennyi, kereskedelmi tevékenységgel foglalkozó piaci szereplőt érintette a válságkezelő intézkedés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.