Kiderült, mi okozta a gazdaság jókora visszaesését

Az ipar, az építőipar és a szolgáltató szektor is kétszámjegyű visszaesést mutatott.

Munkatársunktól
Forrás: KSH2020. 09. 01. 9:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2020 második negyedévében 13,6 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma közzétett második becslése alapján. A koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet a legtöbb nemzetgazdasági ág teljesítményére kedvezőtlen hatást gyakorolt.

A termelési oldalon az ipar teljesítménye 20,1, ezen belül a feldolgozóiparé 21,7 százalékkal zsugorodott az előző év azonos időszakához mérten. A feldolgozóipari ágazatok közül a gyógyszergyártás növekedése mérsékelte a visszaesést, az ipar hozzáadott értékének csökkenéséhez a közútijármű-gyártás járult hozzá a legnagyobb mértékben. Az építőipar hozzáadott értéke 13,2 százalékkal esett vissza. A mezőgazdaság teljesítménye 2,1 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest.

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 12,2 százalékkal csökkent. A kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás, valamint a szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység hozzáadott értéke 12,6 és 14,1 százalékkal csökkent. A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye 3,4 százalékkal nőtt. A közigazgatás, oktatás, egészségügy együttes hozzáadott értéke 13,0 százalékkal esett vissza.

A felhasználási oldalon a háztartások tényleges fogyasztása 8,6 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest.

A háztartások Magyarország területén realizálódó (hazai) fogyasztási kiadása ennél nagyobb mértékben, 12,8 százalékkal lett alacsonyabb az egy évvel korábbinál, miután a nem rezidensek (pl. turisták) fogyasztási kiadása jelentős mértékben visszaesett a második negyedévben. A kormányzattól kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 11,1 százalékkal csökkent, a közösségi fogyasztásé 5,8 százalékkal nőtt. A háztartásokat segítő nonprofit intézményektől kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 0,2 százalékkal mérséklődött. A fenti folyamatok eredményeként a végső fogyasztás 6,6 százalékkal lett alacsonyabb.

A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában – folyó áron – 53 milliárd forintos passzívum keletkezett.

Utoljára 2008 negyedik negyedévében volt a külkereskedelmi egyenleg negatív. Az export volumene 24,0, az importé 15,8 százalékkal csökkent. Az áruforgalomban a kivitel 19,9 , a behozatal 15,0 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmán belül a szolgáltatások (beleértve az idegenforgalmat is) exportja 38,1, importja 20,3 százalékkal zuhant.

Az előző negyedévhez képest szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján a gazdaság teljesítménye 14,5 százalékkal csökkent.

Ennél már csak jobb jöhet

– A második negyedéves drasztikus GDP-visszaesésben minden ágazat szerepet játszott. A szolgáltatások, valamint az export és az import esetében hatalmas hanyatlás történt. A beruházásoknál viszont a készletek tompították a zuhanást – nyilatkozta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. A harmadik negyedévben a másodikhoz képest sokkal jobb adatok várhatóak részben az éledező iparnak és a nyári belföldi turizmusnak köszönhetően. Az idén összességében hatszázalékos GDP-csökkenés várható, amit jövőre öt százalék körüli növekedés válthat, de a járvány miatt a szokásosnál bizonytalanabb hónapok következnek – tette hozzá. Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője pedig közölte: Az egyes ágazatok közül a válság a turizmus mellett legjelentősebben a szórakoztatóipart és az ipart érte, de súlyos hatása volt a szállítási szolgáltatások terén is. Jelentősen romlott a külkereskedelmi egyenleg is az export visszaesése, illetve az egészségügyi beszerzések miatt. – A harmadik negyedéves adat várakozásaink szerint a második negyedévesnél kedvezőbb lesz, hacsak nem kell ismét szigorú korlátozásokat elrendelni, erre azonban alappályánkon nem számítunk. A harmadik negyedévben a GDP éves alapon ugyanakkor még visszaesést mutathat, és így éves szinten négy-öt százalék körül alakulhat a zuhanás mértéke – magyarázta a szakértő.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.