Kifosztottuk az üzleteket a járvány elején – Grafikon

Az év legnehezebb hónapja az április lehetett, mivel addigra lecsengtek a készletfelhalmozások.

2020. 05. 07. 12:48
null
MN_SABLON Fotó: Magyar Nemzet Forrás: KSH
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márciusban már eluralta a koronavírus-járvány a hazai kiskereskedelmet; a pandémia megjelenésére termékkörönként mutatkoznak a jellegzetes fogyasztói válaszok a statisztikai hivatal tegnap közzétett adatsora szerint. A nemzetgazdaságban történelmi fordulatot hozó márciusban még összességében ezermilliárd forint fölött alakult a bolti értékesítés, az előző, erős évhez mért növekedés pedig 4,4, naptárhatástól megtisztítva 3,5 százalék volt.

Az élesztőhiányról elhíresült első tavaszi hónap abszolút nyertesei az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű termékeket kínáló vegyes kiskereskedelmi üzletek, vagyis a napi fogyasztási cikkek értékesítői voltak. Ezekben a boltokban a lakossági felhalmozás a tipikus tartós termékekből 12 százalék feletti havi forgalombővülést eredményezett, míg az iparcikkek addig szárnyaló eladásai megtorpantak. Az élelmiszerboltok forgalombővüléséhez a családi készletek bővítésén túl az otthoni munkavégzés és az oktatás digitális átállása is hozzájárult, mivel a kieső munkahelyi, iskolai és vendéglátóhelyi étkezést odahaza kellett pótolni.

Ugyancsak erős látogatottságot jeleztek a patikák: a vírus elleni védekezés felkészülési szakaszában 38 százalékkal növekedtek az eladások a gyógyszertárakban, valamint a gyógyászati termékeket forgalmazó és illatszerboltokban. Eközben drasztikus visszaesést szenvedtek el a ruha- és cipőüzletek, a használtcikk-kereskedők, továbbá a könyvet, számítástechnikai és egyéb iparcikkeket, bútort, műszaki cikkeket kínáló áruházláncok is. A csomagküldő és internetes kiskereskedelem is tarolt a víruspánikon: a márciusi 82 milliárd forintos értékesítést tavaly csak a black friday idején és a karácsonyi vásárlások miatt főszezonnak számító november–december forgalma múlta felül.

Fotó: Magyar Nemzet / KSH

– Az év legnehezebb hónapja az április lehetett, mivel addigra lecsengtek a készletfelhalmozások, s ekkor jelentős visszaesést mutattak az online pénztárgépek adatai – mondta Cseresnyés Péter, az innovációs tárca kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára. A tárcánál abban bíznak, hogy májustól a veszélyhelyzeti intézkedések fokozatos enyhítésével, az elhalasztott vásárlások pótlásával megkezdődik a kilábalás a válságból.

A forgalom ösztönzését segítheti az automatizálás a pénztáraknál az alacsonyabb víruskockázat miatt. Az ­Auchan-áruházlánc bejelentette: a fővárosi és az összes Pest megyei üzletében önkiszolgáló módon, kevesebb érintéssel és bankkártyával fizethetnek a vevők, július végéig pedig mind a 19 hipermarketben átállnak erre a megoldásra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.