Kifutnak a brit kormány tavaszi munkahelymegtartó intézkedései

Kifutottak a tavaszi munkahelyvédelmi intézkedések Nagy-Britanniában, de sokan kételkednek benne, hogy az új program mindenkinek segítséget jelent majd.

Magyar Nemzet
2020. 11. 01. 7:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több, tavasszal a koronavírus-járvány miatt meghozott támogató intézkedés futott ki október utolsó napján Nagy-Britanniában: véget ért a jelzálogokra vonatkozó moratórium, és a munkahelyek megtartását célzó program is utolsó napjához érkezett.

Bár ez utóbbit egy új séma váltja fel, kritikus hangok szerint ez rengeteg embernek nem jelent majd segítséget – írja cikkében a BBC. A brit pénzügyminisztérium ugyanakkor azt hangsúlyozza, hogy az új támogatási rendszer bőkezű, és segítséget jelent cégeknek és magánszemélyeknek egyaránt.

Több millió brit munkavállalóra várnak nehéz idők
Fotó: Reuters

A tavaszi intézkedések kifutása a jelzáloghitelesek mintegy egyötödének – azaz nagyjából 1,6 millió háztartásnak – adhat okot az aggódásra a következő hónapokban – idézi a BBC a Joseph Rowntree Alapítványt. Szerintük valós a kockázata a kevés bevétellel rendelkező jelzáloghitelesek elszegényedésének.

Az alapítvány adatai szerint 890 ezer munkából élő háztartás szembesül jövedelmének csökkenésével a következő hónapban, ám 85 százalékuk – 750 ezer háztartás – a továbbiakban semmiféle kormányzati támogatásra nem lesz jogosult.

A szervezet azt sürgeti, hogy úgy alakítsák át a jelzáloghiteleseket segítő támogatást, hogy azok is megtarthassák otthonaikat, akik nem tudják fizetni a törlesztőrészleteket munkahelyük elvesztése miatt.

A brit Munkáspárt szerint az önfoglalkoztatottakat halmozottan sújtja a programok kifutása, mivel jelentősen csökken az őket megillető támogatás, és közülük számosan érintettek a jelzáloghiteleseket segítő programban is. Novembertől az önfoglalkoztatottak a vírus előtti forgalmuk negyven százalékát fedező összegért pályázhatnak, hogy a következő három hónapban biztosított legyen a megélhetésük – ám ez az összeg tavasszal, a program első szakaszában a korábbi forgalom nyolcvan, míg a most lezáruló második szakaszban a forgalom hetven százaléka volt.

Azok, akik bérlik az otthonukat, még nehezebb helyzetben találhatják magukat, mint a jelzáloghitesek – vélekedik egy másik alapítvány. A Resolution Foundation saját kutatása szerint nyolcból egy bérlő, illetve hatból egy szociális alapon bérlő nem tudja fizetni a teljes bérleti díjat. A bérbeadók látják a problémát, és a kormány segítéségét kérik: szerintük mintegy 300 ezer bérlő veszítheti el munkáját a munkahelymegtartó program lezárása után.

Az új brit munkahelyvédelmi program, amely vasárnap veszi kezdetét, átlagosan a foglalkoztatási költségek legalább 95 százalékát fedezi a korábban a munkahelymegtartó programban részt vett munkavállalók után, a munkaadók egészen jövő februárig vehetik igénybe a támogatást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.