Kihívás előtt áll a valutaunió

Szakértők is úgy gondolják, hogy a koronavírus-járvány olyan súlyos kihívást jelent az eurózónának, melyet ha nem jól kezel, az övezet akár fel is bomolhat.

Fellegi Tamás Péter
2020. 04. 01. 9:31
An employee checks 100 Euro banknotes at the Money Service Austria company's headquarters in Vienna
Szétesőben az egység, ezért hamar megoldásra kell jutniuk a feleknek Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eurózóna egységét veszélyeztető tendenciákra hívják fel a figyelmet a koronavírus-járvány kapcsán a Breit­bart.com portálon közgazdászok. A belga Paul de Grawe professzor szerint ha az Európai Unió nem mutat szolidaritást egyes tagállamokkal, például a most bajba jutott Olaszországgal, akkor az európai szolidaritás elve sérülhet, ami az egész uniós projektet veszélyezteti. A professzor speciá­lis közös kötvények, legújabb nevükön koronakötvények bevezetését javasolja, amely szétteríti a tagállamok között a koronavírus-járvány okozta kockázatokat.

A projektet Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke is támogatja, Németország és Hollandia viszont ellenzi. A professzor szerint az olaszok úgy gondolhatják, hogy ha például Hollandia nem hajlandó nekik segíteni, akkor ők akár ki is léphetnek az Európai Unióból. A helyzet persze nyilván árnyaltabb ennél, mivel az északi országok szerint a segítség nem jelentheti azt, hogy egyesek túlköltekezését mások állják (a probléma már jóval a járvány előtt jelentkezett), ugyanakkor Németország szerint az is komoly segítség, hogy olasz betegeket szállítanak német kórházakba, hogy ott gyógyítsák őket, enyhítve az olasz kórházak túlterheltségén.

Szétesőben az egység, ezért hamar megoldásra kell jutniuk a feleknek
Fotó: Reuters

Egy amerikai elemző, Desmond Lehman szerint elkerülhetetlen, hogy az EKB segítséget nyújtson Olaszországnak, hisz az eurózóna alapító, egyben harmadik legnagyobb tagjáról van szó, így szerinte az euró nem létezhet az olaszok nélkül. Úgy gondolja, döntő kérdés, hogy Christine Lagarde meg tudja-e győzni a gazdagabb tagállamokat a pénzügyi segítség szükségességéről.

Néhány napja a Confindustria nevű olasz ipari lobbiszervezet elnöke, Vincenzo Boccia azt mondta, hogy a koronavírus-járvány miatt Olaszország gyakorlatilag háborús gazdasági állapotban van, az UniCredit vezető közgazdásza, Erik Nielson szerint pedig az ország gazdasága akár 15 százalékkal is csökkenhet idén. A Liga vezetője, Matteo Salvini szerint százmilliárd eurós azonnali segélycsomagra van szükség ahhoz, hogy ne alakuljon ki komoly elégedetlenség Olaszországban.

Hogy mi lesz a megoldás, most még nem látható, mindenesetre vélhetően hamar megegyezésre kell jutniuk az euró­zóna tagjainak ahhoz, hogy elkerülhessék a súlyosabb konfliktusokat, melyek akár az eurózóna létét is veszélyeztethetik.

Távolodó cél

Márciusban lassult és ezzel még távolabb került az árstabilitás érdekében megállapított, két százalék alatti, ám ahhoz közeli inflációs céltól a fogyasztói árak emelkedésének üteme az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) gyorsbecslése szerint. A keddi adatok szerint éves összehasonlításban 0,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak a 19 uniós országot tömörítő eurózónában; az elemzők 0,8 százalékkal számoltak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.