Kilőhet nyárra a gazdaság

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint akár a 12-14 százalékot is elérheti a magyar gazdaság növekedése az idei második negyedévben.

Horváth Éva
2021. 05. 27. 16:04
Varga Mihály a Joint Venture Szövetség ülésén
Varga Mihály a Joint Venture Szövetség ülésén 2021.05.27. Budapest Fotó: Varga Mihály Facebook oldala
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A vártnál jobb első negyedévi adat alapján Magyarországon a második negyedévre megalapozottnak tűnik a nagyobb mértékű, két számjegyű, 12-14 százalék körüli gazdasági növekedés – jelentette ki csütörtökön Varga Mihály a Joint Venture Szövetség (JVSZ) éves tisztújító közgyűlésén. A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy

a magyar válságkezelés európai uniós összevetésben is biztató: míg az első negyedévben hazánkban 1,9 százalékkal bővült a gazdaság teljesítménye,

az uniós átlag 0,4, az eurózónáé pedig 0,6 százalékos visszaesést mutat.

A tárcavezető – aki egyben a JVSZ társelnöke – hangsúlyozta: a 2022-es költségvetés 7300 milliárd forintnyi forrással támogatja a gazdaság újraindítását. Kiemelte, hogy a jövő évi költségvetéssel minden főbb terület több forrásból gazdálkodhat. Jövőre 2778 milliárd forint jut a családok támogatására, ez 483 milliárddal több, mint 2021-ben. Emellett a költségvetés 2884 milliárd forintot szán az egészségügyre, amely 769 milliárd forinttal haladja meg az ideit. Folytatódnak az adócsökkentések is, amelyekkel 423 milliárd forint marad a családoknál és vállalkozásoknál, valamint 4163 milliárd forint jut a nyugellátásokra és 3152 milliárd forint munkahelyteremtő beruházásokra – foglalta össze a Pénzügyminisztérium közleménye a főbb számokat.

Varga Mihály a Joint Venture Szövetség ülésén. A pénzügyminiszter szerint a magyar válságkezelés uniós összevetésben is biztató
Fotó: Varga Mihály Facebook-oldala

Varga Mihály szerint a következő hónapokban a gazdaságok teljesítményét nagymértékben befolyásolja majd az átoltottság szintje. – Az uniós mezőnyben e téren sem állunk rosszul, helyes volt a kormány azon döntése, hogy nem csak az uniós vakcinabeszerzésre támaszkodott – idézte a pénzügyi tárca vezetőjét a távirati iroda. A miniszter hozzátette: bár a gazdaság újraindítása érdekében a támogató fiskális politikát idén és jövőre is folytatni kell, a kormány az államháztartás hiányát és az államadósságot ismét csökkenő pályára állítja.

A magyar hiány- és adósságmutató európai viszonylatban nem lóg ki a sorból. A visegrádi országok közül pedig csak Lengyelország és hazánk térhet vissza a háromszázalékos maastrichti kritériumhoz 2024-re

– fűzte hozzá Varga Mihály.

A pénzügyminiszter a 2020-as intézkedésekről beszélve megjegyezte: helyesnek bizonyult az a stratégia, hogy a versenyképesség javítására helyezték a hangsúlyt. Magyarország 27 százalékos beruházási rátája pedig uniós szinten dobogósnak számít – húzta alá a tárca első embere.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.