Kína a régió motorját látja a térségben

A magyar gazdaság jóval az uniós átlag feletti növekedési ütemével, a csökkenő adóterhekkel és versenyképes üzleti környezetével egyre jobb lehetőségeket kínál a befektetők számára.

Munkatársunktól
2019. 04. 20. 14:42
null
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A következő években is Kelet-Közép-Euró­pa lehet a kontinens növekedési motorja, ennek is köszönhető, hogy Kína vonzó befektetési célpontnak tartja Magyarországot – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter Csiang Csien-csinggel, a Kína–Kelet-Közép-Euró­pa tőkebefektetési alap (SINO-CEE Fund) elnökével folytatott tárgyalását követően.

A Pénzügyminisztérium közleményé­ben a miniszter arra emlékeztetett, a magyar gazdaság jóval az uniós átlag feletti növekedési ütemével, a csökkenő adóterhekkel és versenyképes üzleti környezetével egyre jobb lehetőségeket kínál a befektetők számára. A Kína és Kelet-Közép-Euró­pa tizenhat országa által 2016-ban debütált kormányközi együttműködés célja a két térség gazdasági fejlődésének előmozdítása.

Fotó: Havran Zoltán

Varga felidézte: Kína legnagyobb bankja, a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank a kelet-közép-európai befektetések támogatására hozta létre a 10 milliárd euró összegű Kína–KKE Alapot, amelyhez Magyarország képviseletében az Eximbank is csatlakozott. Hozzátette, hogy a megbeszélésen áttekintették a magyar befektetési lehetőségeket is, amelyek leginkább az infrastruktúra-fejlesztés, az ipari gyártás és az ­agrárium területén nyílhatnak meg először.

A felek egyetértettek abban, hogy a kínai vállalatoknak Magyarország továbbra is jó befektetési célpont, a magyarországi kínai eredetű befektetések értéke meghaladja a négymilliárd dollárt, az itt működő kínai vállalatok jelenleg több mint 15 ezer embernek adnak munkát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.