Kína feldolgozóiparának növekedése újra lassul a járvány miatt

Jóllehet Kínában a koronavírus-járvány már gyakorlatilag egy éve megszűnt, és a belföldi kereslet húzza a gazdaságot, a világ nagy részén elhúzódó pandémia csökkenti a kínai termékek iránti keresletet, és ez érződik a legfrissebb adatokban. Az ázsiai ország ezzel együtt komoly gazdasági növekedést vár idén.

Fellegi Tamás Péter
2021. 03. 01. 14:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy tegnap megjelent felmérés szerint a kínai feldolgozóipari aktivitás kilenc hónapja a legkisebb mértékben nőtt februárban, miután az ország felvevőpiacain elhúzódik a járvány, mérsékelve a keresletet. Időnként Kína egy-egy részén is felbukkan újra a vírus, és ugyan rendszerint gyorsan sikerül elfojtani ezeket a fellángolásokat, a termelésben még a néhány napos lezárások, korlátozások is fékezőleg hatnak. Ez azt mutatja, hogy nehézkesebb a kínai gazdasági fellendülés, mint várták, de kétségtelen, hogy nem lehetett arra számítani, hogy az idei évre is ilyen mértékben átnyúlik a járvány Kína főbb felvevőpiacain. Így tehát Kína nem tudja magát teljesen függetleníteni a külső hatásoktól, ami érthető, hisz mégiscsak a világ gyáráról van szó, még ha erősen meg is nőtt az utóbbi időben a belső fogyasztás szerepe a gazdaságon belül.

Kétségtelen, hogy a havi adatot valamennyire a holdújév is befolyásolja, ami hosszabb munkaszünettel jár, amikor az otthonuktól távol dolgozók gyakran hazautaznak, így részben szezonális hatás is befolyásolja az adatot. A Caixin/Markit beszerzésimenedzser-index (BMI) 50,9-re csökkent, ami a legalacsonyabb érték tavaly május óta. A Reuters által követett elemzők azt várták, hogy az érték nagyjából a januári 51,5 körül fog alakulni. A szám jelentősége, hogy 50 fölötti adatnál gazdasági növekedésről beszélhetünk, alatta recesszióról, így általában kedvezőtlennek tartják, ha felülről közeledik az 50-es értékhez.

Az exportmegrendelések második hónapja csökkentek, ami egyértelműen a tavaly év végén sok országban bevezetett vagy szigorított járványügyi intézkedésnek köszönhető. Az év egészét tekintve ugyanakkor továbbra is komoly optimizmus uralkodik, a legtöbben arra számítanak, hogy végül az egyre szélesebb körű oltási programoknak köszönhetően év közepére alábbhagy a járvány a kínai áruk főbb piacain, és megélénkül a kereslet. A HSBC elemzői a múlt héten még 8,5 százalékos kínai gazdasági növekedéssel kalkuláltak az idei évre, ami óriási teljesítmény lenne, különösen annak tükrében, hogy a tavalyi évben Kína megúszta a gazdasági visszaesést. Kérdés, hogy a mostani adatok tükrében módosul-e az előrejelzés, de egyelőre más elemzők is legalább hatszázalékos növekedést vetítenek előre az idei évre, átlagosan hét-nyolc százalék között.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.