Kína intézkedéseket tervez a kereskedelmi háború kárainak enyhítésére

Kína és az Egyesült Államok hónapokon át próbáltak megoldást találni a kereskedelmi vitájukra.

Forrás: MTI2019. 09. 11. 9:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Peking olyan „fontos intézkedéseket” tervez, amelyek révén csökkenthető a Washingtonnal folyó kereskedelmi és gazdasági konfliktusnak a kínai gazdaságra gyakorolt kedvezőtlen hatása – közölte a Global Times című kínai lap főszerkesztője szerdán.

A Kínai Kommunista Párt szócsövének tartott lap főszerkesztője a Twitteren azt írta, hogy „amennyire tudom, Kína hamarosan fontos intézkedéseket hoz a kereskedelmi háború kedvezőtlen következményeinek a mérséklésére”. A főszerkesztő szerint „a várható intézkedésekkel Kína és az Egyesült Államok is csak nyer”.

Kína és az Egyesült Államok hónapokon át próbáltak megoldást találni a kereskedelmi vitájukra. Az utolsó megbeszélésre július végén került sor Sanghajban. A múlt héten a kínai kereskedelmi minisztérium bejelentette, hogy október elején Washingtonban újraindulnak a tárgyalások.

Néhány nappal korábban Washington újabb kínai árucikkekre vetett ki 15 százalékos pótvámokat, mire Peking válaszlépésként 5 és 10 százalékos büntetővámokat vezetett be egyes amerikai árucikkekre, a kínai jegybank pedig történelmi mélypontra engedte visszaesni a jüant a dollárral szemben.

Tervek szerint október 1-étől és december 15-étől újabb amerikai pótvámok lépnek életbe, míg a Peking részéről bejelentett büntetővámok egy része szintén december közepétől lép hatályba.

A kínai jegybank pénteken közölte, hogy szeptember 16-ától csökkenti a bankok kötelező tartalékrátáját, október és november közepétől pedig még tovább csökkenti azt a likviditás növelésének céljából.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.