Kínos a versenytársaknak a munkaerő-kölcsönzők kartellje

Elhatárolódik a kartellügybe keveredett szakmai szövetségtől a hazai munkaerő-kölcsönző és személyzeti szolgáltató piac egyik meghatározó szereplője.

Thurzó
2021. 01. 12. 14:41
null
Budapest, 2016. szeptember 10. Megújított húszezer forintos bankjegyek egy íróasztalon. Magyarország ma is hivatalos fizetõeszközét, a forintot, 70 évvel ezelõtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengõt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Faludi Imre Forrás: MTVA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

lidiA hazai munkaerő-kölcsönző és személyzeti szolgáltató piac egyik meghatározó szereplőjeként a harmincéves múltra visszatekintő WHC-csoport sajnálatát fejezi ki, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a magyarországi munkaerő-kölcsönző és személyzeti szolgáltató piac egyes gazdasági szereplőit tömörítő érdekszervezetet, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségét (SZTMSZ) kartellvétség miatt a közelmúltban elmarasztalta – közölte a Magyar Nemzettel az öt országban jelen lévő WHC-csoport azzal a szándékkal, hogy elkerülje az esetleges piaci félreértéseket, téves híreszteléseket.

A Gazdasági Versenyhivatal egymilliárd forintos bírságot szabott ki a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségére Fotó: GVH

Hangsúlyozták, hogy sem most, sem korábban nem voltak tagja a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének, így a GVH elmarasztaló döntése a cégcsoportot nem érinti.

– Fontosnak tartjuk leszögezni, hogy a legmesszebbmenőkig elkötelezettjei vagyunk a tisztességes piaci magatartásnak és ahogyan eddig is, úgy a jövőben is ennek szellemében szolgáljuk ki az ügyfeleket – közölték a múlt év végén ismertetett kartellügy kapcsán.

Emlékezetes: a hatóság eljárásában a személyzeti tanácsadó piac kartelljét derítette föl, amelyben a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetsége a versenyt korlátozta a tagjai körében. Eszerint 2011-től hét éven keresztül rögzítették a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés minimális díját és egyéb feltételeit a szervezeten belül.

Az árak rögzítése a legsúlyosabb versenykorlátozásnak minősül, közvetetten jelentős társadalmi többletterhet eredményez.

A díjminimum mellett a belső szabályzat több más olyan részt is tartalmazott, amely a verseny korlátozását célozza.

Az árak rögzítésével is befagyasztották az egészséges versenyt a személyzeti tanácsadók Fotó: MTVA/Faludi Imre

Életbe léptették például az egymás munkavállalókra vonatkozó átcsábítási tilalmat a tagok között, és azt is rögzítették, hogy a munkaerő-kölcsönzésre kiírt közbeszerzési eljárásoknál milyen esetben lehet más vállalkozások dolgozóinak adataival, önéletrajzával pályázni. A jogsértésekért a 23 külföldi és hazai vállalkozást érintő versenyhivatali ügyben egymilliárd forintos bírságot róttak ki.

A lapunknak adott interjúban Rigó Csaba, a GVH elnöke leszögezte: a versenyhivatal a jövőben is szigorúan fellép a kartellezés ellen, ezért nemrég frissítették az együttműködési megállapodást a Közbeszerzési Hatósággal, és folyamatban van a hasonló paktum megújítása a Miniszterelnökséggel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.