Kkv-knak szánt ipari park alakul Debrecenben

Máris nagy az érdeklődés, a pályázást komolyan fontolgatók a feldolgozóipari, közlekedési és autóipari cégek közül kerülhetnek ki.

Gőz József Miklós
2021. 06. 25. 14:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A debreceni városvezetés arra törekszik, hogy az ipari parkokban megjelenő nagyvállalatoknak – révükön az elmúlt években több mint hétszázmilliárd forint értékű beruházás jutott a városnak 33 cég betelepülésével – minél több helyi beszállítójuk legyen, alapvetően a kis- és közepes vállalkozások (kkv) köréből. Újabb jele ennek, hogy a déli ipari övezet egy hatszáz hektáros területén kis- és közepes vállalkozásoknak alakítanak ki ipari parkot. Ezt az ipari területet a kormány beruházási célterületté nyilvánította.

Először egy 14 hektáros területen kezdik el a kkv-ipari park kialakítását. 0,4-2,0 hektáros területeket vásárolhatnak telephelyeik számára itt az érdeklődők. Ezekben az egységekben teljes infrastruktúrát építenek ki, minden olyan szolgáltatást megtalálnak itt a kkv-k, mint amilyet az ipari parkokban a nagy cégek. Az eljárás menete szerint első körben előminősítés alá vetik a jelentkező vállalkozásokat, amelyek a debreceni város és gazdaságfejlesztési központnál nyújthatják be pályázataikat. Itt értékelik, s a tulajdonosi bizottság elé terjesztik őket. Itt kiválasztják a vállalkozásokat és elkezdődhet a végső döntés előkészítése.

A projektet a debreceni közgyűlés csütörtöki ülésén fogadta el. A kkv ipari park iránt máris hatalmas az érdeklődés, a pályázást komolyan fontolgatók a feldolgozóipari, közlekedési és autóipari cégek közül kerülhetnek ki. Az első szerződések megkötése 2021 negyedik negyedévében történhet meg, és elkezdődhet a tervezés. 2022 első felében megépülhetnek a telephelyek, a második félévben megkezdődhet bennük a munka.

Debrecennek azért is fontos a kis- és középvállalatok fokozott helyzetbe hozása, mert a városi munkaerő 66 százalékát ilyen cégek foglalkoztatják. A város iparűzésiadó-rendeletét pedig úgy alakították ki, hogy az kedvez az innovatív cégeknek. Így minden feltétel adva van ahhoz, hogy Debrecen ismét olyan programmal álljon elő, amelyre ilyen strukturált formában az országban önkormányzat részéről még nem volt példa.

A kkv ipari park létesítését a debreceni közgyűlés június 24-i ülésén, Debrecen 2021–2030-es gazdasági programján belül elfogadta. E program azt irányozza elő, hogy 2030-ig a városban húszezer új munkahely jöjjön létre, s a város gazdasági egységeinek árbevétele ötven százalékkal növekedjék.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.