Kismértékű emelkedés, csökkenő forgalom a BÉT-en

A vezető részvények közül az OTP emelkedett jelentősen a héten, míg a Mol-papírok értéke esett.

Magyar Nemzet
2020. 08. 16. 11:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csökkenő forgalom mellett erősödött a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe a héten, a BUX 36 591,83 ponton zárt pénteken, 639,30 ponttal, 1,78 százalékkal magasabban az előző heti záróértékénél. A részvénypiac forgalma 40,5 milliárd forint volt az előző heti 51,95 milliárd forint után, a vezető részvények árfolyama a Mol kivételével emelkedett.

Az Equilor Befektetési Zrt. az MTI-hez eljuttatott elemzésében kiemeli: kis mértékű emelkedés volt látható a hazai tőzsdeindex grafikonján ezen a héten. A vezető részvények közül az OTP emelkedett jelentős mértékben, több mint négy százalékkal; a pénzintézet folytatta a saját részvény visszavásárlását, mintegy 180 ezer darabot vett. A blue chipek közül a Richter és a Magyar Telekom árfolyamában érdemi változás nem történt a héten, a Mol részvények azonban közel négy százalékot veszítettek az értékükből.

A héten céláremelés érkezett a Richterre: a Jefferies elemzői 8150 forintra emelték a hazai gyógyszergyártó vállalat 12 havi célárát a korábbi nyolcezer forintos szintről, továbbra is vételre ajánlják a részvényt. Az elemzés kiemeli, hogy jelentősen megugrott az infláció. A Központi Statisztikai Hivatal keddi közlése szerint júliusban 3,8 százalékkal emelkedett a fogyasztói árindex éves bázison, az élelmiszerek, a szeszes italok és a dohányáruk ára emelkedett jelentős mértékben. A maginflációs mutató 4,5 százalékot jelez, a jegybank által számított, indirekt adóktól szűrt maginfláció pedig 4,1 százalék. Az emelkedés összefüggésben van a forint korábbi gyengülésével is, de amennyiben az élelmiszerárak emelkedése folytatódik, hamarosan nehéz helyzetbe kerülhet a Magyar Nemzeti Bank – vélik az elemzők.

Pénteken változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország államadós-osztályzatát a Fitch Ratings és a Standard & Poor’s. A két nemzetközi hitelminősítő egyaránt befektetési ajánlású, BBB szintű besorolással tartja nyilván a hosszú futamú szuverén magyar forint- és devizaadósság-kötelezettségeket.

A vezető részvények közül a héten a legnagyobb mértékben, 6,14 százalékkal az OTP erősödött, a hét utolsó kereskedési napján 11 070 forinton zárt, heti forgalma meghaladta a 23,25 milliárd forintot. A Magyar Telekom részvényeinek ára a héten 0,79 százalékkal emelkedett, pénteki záróára 383 forint volt, heti forgalma 487,12 millió forintot tett ki. A Richter árfolyama 0,70 százalékkal nőtt a héten, pénteken 7200 forinton zárt, heti forgalma több mint 8,67 milliárd forint volt. A Mol-részvények 3,80 százalékkal gyengültek a héten, pénteken 1770 forinton zártak, heti forgalmuk meghaladta a 4,86 milliárd forintot. A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3592,00 ponton zárt pénteken, az előző héthez képest 110,28 ponttal, 3,17 százalékkal magasabban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.