Kísérleti napelempark épült Székesfehérváron

Éves szinten várhatóan 650-700 megawattórányi villamos energiát biztosít az egység, ami évi 225-245 tonna szén-dioxid-kibocsátás megtakarítását jelenti.

Magyar Nemzet
2019. 08. 07. 10:18
null
Székesfehérvár, 2019. augusztus 6. A Videoton Holding Zrt. kísérleti jelleggel, mintegy kétszázmillió forintból létesített napelemparkja a cégcsoport székesfehérvári ipari parkjában a sajtóbejárás napján, 2019. augusztus 6-án. MTI/Bodnár Boglárka Fotó: MTI/Bodnár Boglárka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy kétszázmillió forintból létesített napelemparkot a Videoton Holding Zrt. a székesfehérvári ipari parkjában. A kísérleti jellegű beruházás tegnapi avatásán Sinkó Ottó, a vállalat társ-vezérigazgatója arról beszélt, hogy a Videoton méretéhez képest ugyan csekély értékű befektetésről van szó, ugyanakkor fontos a technológia bevezetése.

Közölte, hogy amennyiben a rendszer beválik, bővíteni fogják a napelemparkot – jelentette a távirati iroda. Sinkó Ottó jelezte, hogy számításaik szerint a teljes egészében saját erőből finanszírozott (a költségről nem esett szó) napelempark megtérülése várhatóan 11 év lesz, ami hosszúnak számít egyéb fejlesztéseikhez mérten, hiszen azok jellemzően négy-öt év alatt megtérülnek.

Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Az 500 kilowattos létesítményt az ipari park egy eddig kihasználatlan, másfél hektáros területére telepítették. A VT-Naperőmű a nyáron készült el, a próbaüzemet követően ma már az üzemszerű termelés folyik.

Éves szinten várhatóan 650-700 megawattórányi villamos energiát biztosít az egység, ami évi 225-245 tonna szén-dioxid-kibocsátás megtakarítását jelenti. Ez egyenértékű egy 41 hektáros tölgyerdő szén-dioxid-elnyelésével.

Ugyanakkor a létesítmény Székesfehérvár áramszükségletének egyelőre csak töredékét képes előállítani, hiszen a város napi csúcsigénye 11 megawatt – erről Cser-Palkovics András fideszes polgármester beszélt. Úgy vélte, a tapasztalatokat a jövőben a városvezetés a városüzemeltetésben, a közszolgáltatások fenntarthatóbbá tételé­ben kamatoztathatja.

A nyolcvanéves Videoton a legnagyobb magyar magántulajdonban lévő ipari cégcsoport, amely gyártási és gyártáshoz kapcsolódó szolgáltatásokat kínál ipari vállalatoknak. A cég székesfehérvári székhellyel Magyarországon kilenc, Bulgáriában és Szerbiában egy-egy telephellyel rendelkezik. 2018-ban 188 milliárd forintot meghaladó árbevételt ért el, a foglalkoztatottak száma elérte a 9500-at.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.