Kitartott a gazdasági növekedés az első negyedévben

A járvány és az ahhoz kapcsolódó válság az elemzőknek is feladja a leckét, sokkal nehezebb ilyen körülmények között megbecsülni a gazdaság folyamatait. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértők számai között nagy az eltérés, de abban egyetértenek, hogy az első negyedévben még kitartott a növekedés.

2020. 05. 12. 16:33
null
xx_gdp
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az év nagyon jól kezdődött, hasított a turizmus, a vendéglátás és a kiskereskedelem is. A negyedév utolsó heteit azonban már elérte a járvány nyomában járó válság – mondta a Magyar Nemzetnek Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Szerinte a jó kezdet miatt nem lesz katasztrofális az első negyedév, a bruttó hazai termék (GDP) éves alapon 2,0-2,1 százalékkal nőhetett. A szakértőnek és kollégáinak annak kapcsán tettük fel a kérdéseket, hogy statisztikai hivatal pénteken teszi közzé az első negyedévi GDP alakulását mutató számokat.

– Az mindenképpen kedvező – folytatta –, hogy nem állt le hazánkban a teljes ipar, mint például Olaszországban. Az olasz statisztikai hivatal jelentése szerint az ipari termelés 28,4 százalékkal esett vissza márciusban az előző hónaphoz képest. Ez hatalmas zuhanás. Magyarországon az autógyárak függesztették fel a működésüket, több területen azonban tovább folyt a termelés.

Suppan Gergely az építőiparra is kitért, ahonnan összességében nem érkeztek nagyon rossz hírek, noha a debreceni BMW-gyár felépítésének késését bejelentették. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége úgy becsüli, hogy 3-5 százalékkal csökkent az ágazat teljesítménye május 10-ig az előző év hasonló időszakával összehasonlítva. Ez elég jó adatnak számít például az Európai Unió átlagával összevetve, amely a teljesítmény 15-20 százalékos visszaesését mutatja.

– Ha azonban a szórakozás, a kultúra és a sport területét nézzük, akkor semmi jót nem mondhatunk – hangsúlyozta Suppan Gergely. – A cégek elsőként a marketingköltségeiket vágták vissza, ezt megérzi a reklámipar, de leállt a filmipar is, amely húszezer ember megélhetését biztosítja – magyarázta. Az elemző az áprilist tartja a mélypontnak, hiszen azóta vidéken elkezdődött a nyitás, fokozatosan újraindul az élet. Április végétől pedig az autógyárak, ha alacsony termelési szinttel is, de működnek. Mindezek miatt talán menthető lesz a gazdaság második negyedéve, de továbbra is nagy a bizonytalanság. – Azt sem tudjuk, hogy a nyárra mennyi szabadsága marad a munkavállalóknak, hiszen sokan kényszerszabadságra mentek. Ez a turizmus helyzetét tovább nehezíti. A külföldi vendégek hiánya szintén fájó lesz.

– Amíg normál helyzetben sokkal egyszerűbb lenne a GDP alakulásának a becslése, annyival bonyolultabb most az előrejelzések elkészítése. A várakozások között ezért nagy a szórás – mondta a Magyar Nemzetnek Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője. A szakértő úgy számol, hogy éves alapon 1,5 százalék lehetett az első negyedévben a növekedés, esetleg valamivel nagyobb. – Ha az egész évet nézem, akkor most 4,5 százalékos csökkenés várható – folytatta –, ami azért jóval kedvezőbb az Európai Bizottság várakozásánál, ami hazánk esetében hétszázalékos visszaesést mutat. Regős Gábor szerint ez utóbbi akkor lenne valószínűbb, ha ősszel újabb korlátozásokat kellene bevezetni.

A Századvég szakértője is megjegyezte, hogy viszonylag jól kezdődött az év, például a kiskereskedelem különösen jól alakult. Az ipar stagnált, a szolgáltatások teljesítménye pedig vegyes volt.

– Hosszabb távon kérdés, hogyan alakul az autógyárak és a többi iparág helyzete. Eddig az alapanyag beszerzése volt nehézkes, most inkább a kereslet csökkenése okozhat gondot – magyarázta. Regős Gábor kulcskérdésnek tartja, hogy mikor kezdődhet a korlátozások enyhítése Budapesten, hiszen a főváros és Pest megye adja a GDP 47 százalékát.

A kilátásokról megkérdeztük Németh Dávidot, a K&H Bank vezető elemzőjét is. Ő plusz 0,5 százalékra becsüli az első negyedéves adatot.

– Az ipar az első három hónapban stagnált, kéthavi adat alapján ez mondható el az építőiparról is – emelte ki a Magyar Nemzetnek. Szerinte a szolgáltató szektor húzhatta a növekedést, az ugyanis két és fél hónapon keresztül jól teljesített. Ez igaz a kiskereskedelemre is. – Az április biztosan rosszul alakult, májusban már megmutatkozhatnak az élénkülés jelei. A második negyedévben azonban két számjegyű is lehet a visszaesés. A továbbiakat jelentősen befolyásolhatja, ha újra korlátozásokat kell elrendelni – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.