Kiürültek a polcok, készülnek a hétfőre a kereskedők

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet szerdai kihirdetése óta sokkal nagyobb fokozatra kapcsolt a bolti élelmiszerfogyasztás, ami a járvány itthoni megjelenése előtti napokban már felerősödött több áruházláncnál. A folyamatos és bőséges hazai áruellátottságban a kereskedők naponta pótolták a készleteket, ám a hét végén újra jelentősen nagyobb mennyiség fogyott a tipikus alapvető élelmiszerekből, tartós alapanyagokból, illetve a tisztító- és fertőtlenítő szerekből.

2020. 03. 15. 12:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombat esti iparági jelzések szerint több termékkörben bizonyos árucikkekből átmeneti választékhiány alakult ki a hazai kereskedelemben, ami egyes esetekben tartósnak ígérkezik. – A hazai élelmiszer-ellátási lánc a következő nyitvatartási napokban, vagyis hétfőtől is gondoskodik a szükséges készletekről, és továbbra is kiszolgálja a megfontoltan tervezett fogyasztói igényeket. Az alapellátottság biztosítva van az országban – hívták fel a láncok a figyelmet.

Szombat este a Magyar Nemzetnek a legfrissebb tapasztalatairól számoltak be a szakmai szervezetek.

OKSZ: raklapokról vitték az árut

Ez volt a csúcsidőszak a fogyasztásban, a veszélyhelyzeti állapot szerdai bejelentése és a március 15-i ünnepnap között volt a legerősebb a boltok forgalma – jelentette ki az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos Györgytől megtudtuk: a legnagyobb külföldi hátterű élelmiszerláncok az év végi csúcshoz hasonló forgalmat mértek az elmúlt egy-két napban, ebben szerepet játszott az is, hogy a hét utolsó napján nincsenek nyitva az üzletek. – A vasárnapi vásárlók is előrehozták a beszerzéseiket. Szombaton az esti órákban ugyanúgy lehetett üres polcokat látni, mint a veszélyhelyzet bejelentését követő két napban – jegyezte meg. Mint mondta, olyan nagy volt a kereslet, hogy a nyitva tartás alatt sok esetben csak a teli raklapok kihelyezésére volt idő, ahonnan a vevők a kosarakba pakolták a népszerű termékeket. Ezúttal a friss árukból is több fogyott a szokásosnál, például felvágottból, sajtokból, tejtermékekből.

Fogynak a konyhai gépek

A legnagyobb drogérialáncoknál is a szokásosnál sokkal nagyobb volt a forgalom, ezekben az üzletekben például a háztartási- és vegyi árukból, tisztálkodó és tisztítószerekből, babaápolási termékekből is az átlagosnál többet adtak el a bejelentés óta. – A kézfertőtlenítők hiánya tartósnak ígérkezik – jelezte Vámos György.

A műszaki áruházak azt jelezték – folytatta az OKSZ képviselője – hogy a kormányzati döntések nyomán jelentősen megugrott a különféle mobileszközök, okoskészülékek, számítástechnikai cikkek, laptopok, irodai termékek iránti kereslet szombaton, ezekre az internetes kereskedelemben is megnőtt a kereslet. – Ennek részben az iskolai oktatás átalakítása az oka, részben pedig a vállalati távmunka egyre szélesebb körű bevezetése – mondta Vámos György a friss piaci tapasztalatok alapján. Ezzel együtt az élelmiszerhalmozás mellett például a kenyérsütő gépek, háztartási, konyhai kisgépek iránt is megnőtt az igény, illetve a fagyasztók, hűtőládák is a szokásosnál jobban fogytak mostanában.

Szűkül a választék

Az OKSZ főtitkára közölte: szombaton az eddigiekhez képest nagyobb lett a választékhiány több termékkörben, így a közeljövőben egyes esetekben nem lesz megtalálható minden megszokott árucikk a polcokon. Kiemelte: a hétfői nyitásra a kereskedők igyekeznek pótolni a hiányokat. Szavai szerint azonban főleg a logisztikai-szállítási területen nagyon jelentős a munkaerőhiány, emiatt előfordul, hogy vontatottá válik az áruszállítás. Vámos György megjegyezte, szombaton is tájékoztatták a szaktárca illetékeseit az élelmiszerpiac mostani helyzetéről.

Értelmetlen LMP-s ötlet

A főtitkár megemlítette: egy új ellenzéki javaslat szerint a tanrend átalakítása miatt az ott üzemelő patikák és élelmiszerboltok kivételével az LMP bezáratná a plázákat is hétfőtől, arra hivatkozva, hogy a diákok egy része ott töltené az idejét. A főtitkár erre reagálva azt mondta, ez nem lenne célravezető megoldás, hiszen ha a bevásárlóközpontban van nyitva tartó egység, akkor a közösségi terekre is bárki bemehet. – Ráadásul olyan iparcikkek boltjaival együtt kerülne zár ezekre az épületekre, amelyekre a mostani helyzetben különösen szüksége van a lakosságnak – fűzte hozzá a szakértő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.