KKM-államtitkár: Új lendületet kaphat Magyarország és Tunézia kapcsolata

Folyamatosan emelkedik a Magyarország és Tunézia közötti kereskedelmi forgalom, a gazdasági együttműködés számos területen új lendületet kaphat – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) polgári hírszerzésért felelős államtitkára a magyar-tunéziai gazdasági vegyesbizottság 4. ülését követően kedden Budapesten.

Forrás: MTI2019. 04. 30. 15:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vargha Tamás kijelentette: Tunézia kiemelt partnere Magyarországnak az észak-afrikai térségben, a politikai kapcsolatok rendezettek és folyamatosak. A két ország között kapocs a gazdaságdiplomácia iránti elkötelezettség is, Magyarország kész a kölcsönös tapasztalatcserére – mondta. A két ország közötti kereskedelmi forgalom az elmúlt öt évben folyamatosan nőtt, tavaly elérte a 154 milliárd dollárt.

Közölte: a keddi ülésen három kétoldalú tárcaközi megállapodást írtak alá a kultúra, az oktatás, és a hulladékgazdálkodás területein, a tanácskozás lezárásáig további megállapodások várhatóak. Ezek az egészségügyet, a társadalombiztosítási rendszereket, a szociális ellátásokat, valamint a mezőgazdaságot és az infokommunikációt érintik majd.

A szakértők egyeztettek egy új, közvetlen járat elindításáról is Tunisz és Budapest között – mondta, hozzátéve: az új járat a turizmusnak és egyéb gazdasági kapcsolatoknak egyaránt új lendületet adhat. Elmondta: az új, 2019-2021-es munkaterv értelmében Magyarország a Stipendium Hungaricum programban újabb 50 ösztöndíjas helyet biztosít tunéziai hallgatóknak, így már 200 egyetemista és kutató végezhet tanulmányokat és tudományos munkát Magyarországon. Az ülést megelőzően a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség üzleti fórumot szervezett, amelyen minden eddiginél több, 65 magyar és 12 tunéziai cég képviseltette magát – összegezte.

Hatem Ferjani, tunéziai gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár azt mondta: a tárgyalások eredményesek, újabb kezdeményezésekkel gazdagítják a két ország kapcsolatait. A kedden aláírt megállapodások jelentős hozzáadott értéket képviselő szektorokat érintenek – mondta, és megjegyezte, hogy az üzleti fórumon további területeket vettek számba; az együttműködés szavai szerint folyamatos.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.