Kockázatos lehet, ha az interneten elmentjük bankkártyánk adatait

Számos hétköznapi eset előfordulhat, amikor kiskorúak kerülnek olyan helyzetbe, hogy jogi értelemben szerződéses viszonyba lépnek, ám ezekben a 18 éven aluli gyermekek csak korlátozottan vehetnek részt.

2019. 04. 08. 15:24
null
Szakértői tanács: a kicsik még csak ismerkedjenek a pénztárcával Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos hétköznapi eset előfordulhat, amikor kiskorúak kerülnek olyan helyzetbe, hogy jogi értelemben szerződéses viszonyba lépnek (például kereskedőnél, házhoz szállításkor, személyszállítás során), ám ezekben a 18 éven aluli gyermekek csak korlátozottan vehetnek részt. A Budapesti Békéltető Testület ezúttal a szülőknek fogalmazta meg jó tanácsait a témában, mivel olyan üggyel találkoztak, amikor egy fogyasztó 11 éves kislánya az otthonukba becsengető futártól átvette az internetről rendelt, csaknem százezer forintos tévét. Utóbb kiderült, hogy annak törött volt a képernyője, ám a web­áruház nem volt hajlandó orvosolni a problémát, mivel szabály, hogy a termék átvételekor ellenőrizni kell a házhoz szállított árucikket. Végül a békéltető testület előtti egyeztetésen kedvezően zárult az eset, mert az internetes áruház vállalta az ingyenes termékcserét.

Kevésbé közismertek azok a pontos esetek, amikor a kiskorúak is szerződést köthetnek egy kereskedővel – állapították meg a békéltetők. A 14 éven aluli gyermek is megkötheti és teljesítheti például azokat a mindennapi életben tömegesen előforduló szerződéseket, amelyek csekély jelentőségűek és különösebb megfontolást nem igényelnek. Ilyen lehet, ha a szülő leküldi a gyermekét bevásárolni egy kiló kenyérért vagy egy doboz tejért, hiszen ez esetben egyértelműen kis értékű, a mindennapi életben tömegesen előforduló ügyletről van szó. De nem tartozik ide az az eset, amikor az adásvétel tárgya egy közel százezer forintos televízió – szögezték le.

Szakértői tanács: a kicsik még csak ismerkedjenek a pénztárcával
Fotó: 123RF

A 18 éven aluli, de 14. életévét már betöltött gyermekek már szélesebb körben köthetnek szerződéseket. A törvényes képviselő, azaz a szülő közreműködése nélkül megköthetik azokat a kisebb jelentőségű szerződéseket, amelyek a mindennapi élet szokásos szükségleteinek fedezése körébe tartoznak, ilyen például a bérletvásárlás valamely személyszállítási szolgáltatónál. Ugyanígy meg is büntetheti az utaztató cég, ha nem rendelkezik érvényes igazolvánnyal. A fiatalok rendelkezhetnek a munkával szerzett jövedelmükkel is, sőt a jövedelmük erejéig kötelezettséget is vállalhatnak vagy akár a szokásos mértékben ajándékozhatnak is.

Érdemes a szülőknek elkerülniük, hogy elmentsék az egyes internetes böngészőkben vagy az okostelefonok áruházaiban a saját bankkártyájuk adatait. Ezzel elkerülhető, hogy néhány kattintással bárki, így a mobiltelefonnal játszó gyermek is szerződést köthessen, vagyis vásároljon egy webáruházban vagy előre kifizessen valamit – szól a fogyasztóvédők tanácsa. Ha mégis megtörtént a tranzakció, úgy a termék átvételétől számított tizennégy napon belül saját költségen vissza lehet küldeni az árucikket a webáruháznak, és ekkor a szülőnek vissza kell kapnia a kifizetett teljes összeget. Ez alól van viszont néhány kivétel, mint például a már felbontott, filmet vagy kép-, hangfelvételt tartalmazó CD-k, DVD-k vagy éppen azok a termékek, amelyek egészségvédelmi, higiéniai okokból már nem küldhetők vissza a zárt csomagolás felbontását követően.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.