Komoly segítséget kaptak a gazdák

Üdvözli az agrárkamara az akadálymentes árufuvarozásért tett kormányzati intézkedéseket. A köztestület szerint a hiteltörlesztési moratórium az agráriumban tevékenykedő vállalkozóknak is nagy segítséget jelent.

Magyar Nemzet
2020. 03. 20. 16:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly segítséget jelentenek az agrár-élelmiszeriparban dolgozók számára a kormány nemrég bejelentett intézkedései – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A köztestület közölte: azzal, hogy azok a fuvarozók is újra dolgozhatnak, akik korábban esetleg házi karanténban voltak a koronavírus-járvány miatt, egyebek közt az élő állatok, élelmiszerek és a tavaszi munkákhoz szükséges inputanyagok szállításának zavartalansága is biztosított.

A hiteltörlesztésekkel kapcsolatos moratórium pedig az agráriumban is nagy könnyebbséget jelent az ágazat szereplőinek. Az agrárkamara március 16-án már közzétett egy átfogó, 18 oldalas elemzést, amelyben több szükséges intézkedést is megfogalmaztak a szakértők. A gazdaság újraindításért felelős munkacsoport ezt követően, március 17-én tartotta meg alakuló ülését. A megbeszélésen az agrárium képviseletében részt vett Nagy István agrárminiszter, Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke és Győrffy Balázs, a NAK elnöke is.

Az agrárgazdasági kamara az eltelt napok fejleményei, a tagok által kapott jelzések és felvetések alapján az ülés óta további javaslatokat fogalmazott meg – az Agrárminisztériummal együttműködésben – az akciócsoport számára. Ezek között szerepelnek rövid távú beavatkozást igénylő javaslatok, többek között a tavaszi munkák folytonosságának és a gazdasági szereplők fizetőképességének biztosítása érdekében. Emellett a NAK hosszabb távú javaslatokat is tett az akciócsoport felé, érintve mások mellett a különböző hatósági bizonyítványok, engedélyek meghosszabbítását, valamint a támogatási lehetőségeket is.

Annak érdekében, hogy a köztestülethez minél könnyebben eljuthassanak a gazdálkodóktól érkező észrevételek, online kérdőíves felmérést indítottak, valamint létrehoztak egy hotline telefonszámot is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.