Koncentrálódó új lakások

Még az előző évekhez viszonyítva is nagyobb arányt képviselt a lakásépítésekben Közép-Magyarország és Győr-Moson-Sopron megye az idei év elején. A területi egyenlőtlenségek megmaradtak, ráadásul a nagy léptékű budapesti társasházi fejlesztések java csak most kezd megjelenni a statisztikákban.

2019. 06. 27. 7:32
null
MN_SABLON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs változás a lakásépítések területi kiegyensúlyozatlanságában, továbbra is Győr-Moson-Sopron és Pest megyében, valamint Budapesten dominálnak az új lakások. Olyannyira, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Fókuszban a megyék című kiadványa szerint a Közép-Magyarország régióban és Győr-Moson-Sopronban adták át az összes új lakóingatlan több mint 71 százalékát az év első három hónapjában. Azonban más-más ütemet mutatnak az építkezések: míg a budapesti 916 új lakás másfélszerese a tavaly ugyanebben az időszakban átadott lakásokénak, Pest megyében pedig a tavalyinál mindössze néggyel több, 1068 otthon készült el, addig a kisalföldi térségben 11 százalékos csökkenés történt 2018 első negyedévéhez viszonyítva.

Száznál több lakást még Csongrád megyében (157), Veszprém megyében (148), Hajdú-Bihar megyében (114) és Fejér megyében (103) adtak át. Közülük a legnagyobb, mintegy másfélszeres növekmény Veszprém megyét jellemezte. Somogy megye sem sokkal maradt le 91 lakással, ahol egyértelműen a Balaton déli partja a zászlóshajó: az új lakások fele siófoki. Nógrád megyében – ahol az elmúlt egy-két évben szinte alig adtak át új lakást – 16 otthon készült el az első negyedévben, ami az egy évvel korábbi három lakással összehasonlítva jelentős előrelépés. Az országosan összesen elkészült 3661 új otthon mérsékelt, mintegy nyolcszázalékos növekményt jelent éves összevetésben, a főváros mellett nyolc megyében épült több lakás, mint tavaly, és tizenegyben kevesebb.

Érdekes, hogy Budapesten és Győr-Moson-Sopronban vették használatba a legkisebb alapterületű otthonokat, ami arra utal, hogy e két helyen zajlanak legnagyobb ütemben a vállalkozások által építendő soklakásos társasházi beruházások. A jellemzően nagyobb alapterületű családi házas építkezések a fővárosban például mindössze öt százalékát adták az új otthonoknak.

Az első negyedévben kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések együttes száma alapján 9639 lakás építése kezdődhetett el országszerte, ami kétszázalékos csökkenés éves összehasonlításban. Noha a községekben csaknem másfélszeresére nőtt az építendő lakásszám, Budapesten, a megyei jogú városokban és a többi városban egy­aránt csökkent, ami összefüggésben van az ötszázalékos lakásáfa kivezetésével.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.