Könnyebb lett tavaly a megélhetés

Éves összevetésben közel húszezermilliárd forintot tett ki a magyar családok háztartási célú fogyasztási kiadásainak növekedése 2018-ban.

2019. 03. 05. 9:36
null
Szórakozásra is többet költöttek a családok Fotó: MTI/Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éves összevetésben közel húszezermilliárd forintot tett ki a magyar családok háztartási célú fogyasztási kiadásainak növekedése 2018-ban; az előző esztendőhöz képest tavaly 5,3 százalékos, vagyis kimagasló volt a bővülés üteme ezen a területen – hívta fel lapunk figyelmét az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Vámos György a Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi GDP-jelentéséből idézve rámutatott: a háztartások fogyasztása folyó áron és volumenben is rekordszinten nőtt az előző év során, ami a több területen mért fogyasztásnövekedést összefoglalva igazolja, hogy a családok számára itthon jelentősen kedvezőbbé váltak a megélhetés körülményei.

Mint mondta, a fogyasztási célú kiadások 55-60 százalékát teszi ki a kiskereskedelmi értékesítés, amelynek éves forgalma 11 435 milliárd forint volt. Ez azt mutatja, hogy 2018-ban a családok élelmiszerre, különféle fogyasztási cikkekre ezermilliárd forinttal költöttek többet a boltokban, mint tavalyelőtt.

A fogyasztási célú kiadások azonban a napi bolti vásárlásokon túl egyéb költségeket is képviselnek a háztartásokban, így például a családok által utazásra, vendéglátásra, szórakozásra, kikapcsolódásra költött összegeket, illetve a közlekedésre, tartós nagy értékű javakra, személygépkocsi-vásárlásra fordított pénzek is ebbe a kategóriába tartoznak.

Szórakozásra is többet költöttek a családok
Fotó: MTI/Balázs Attila

A statisztikai szerint a háztartások tényleges fogyasztása 4,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a háztartások fogyasztási célú kiadása képviselte a legnagyobb arányt, ahol a legtöbb kiadási csoportban nőtt a volumen.

– A GDP fő motorja volt tavaly a családok háztartási célú fogyasztása, a kiskereskedelemhez hasonlóan rekordmértékű volt a kategória bővülése. Tavaly az egyes költségcsoportok közül a lakberendezés, a lakásfelszerelés, a szabadidő, a kultúra, a hírközlés, valamint a közlekedés esetében mért kiadásoknál a volumen az átlagot meghaladó mértékben emelkedett – mondta a főtitkár.

A több területen mért növekedés szerinte szintén azt igazolja, hogy általánosan megerősödtek a családok az előző években, főként a jelentős és folyamatos bérkiáramlásnak köszönhetően. A háztartások fogyasztási célú kiadásainak bővülését a családtámogatási rendszer, illetve a minimálbér-emelések és a különféle adókedvezmények is ösztönözték a szakértő szerint.

– Az elmúlt közel öt és fél évben egy minimálbéren foglalkoztatott, két gyermeket nevelő család átlagos vásárlói kosarának mérete kilencven százalékkal bővült a kiskereskedelmi fogyasztásban, ehhez adódtak hozzá az egyéb, szolgáltatásokra fordított kiadások. A legtöbben az előző éveknél nagyobb költekezést engedhettek meg maguknak, így állt össze éves szinten a közel húszezer milliárd forintos többlet a fogyasztási célú kiadásokban.

Idén várhatóan több mint tíz százalékkal emelkednek a reálbérek, így a kiskereskedelem bővülése, illetve azon túl a háztartások kiadásai is jelentős mértékben emelkedhetnek – jegyezte meg Vámos György.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.