Könnyebbség a kereskedőknek

Megjelentek a kiskereskedelmet és a bankszektort érintő válságkezelő különadó részletei. Ezekből kiderül, hogy a korábbi hasonló közteherrel megegyező adókulcsok mellett újdonságként méltányosságot gyakorol a kormány a túl nagy veszteséget elszenvedő cégekkel szemben.

2020. 04. 15. 9:33
null
A túl nagy veszteséget elszenvedő cégekkel szemben méltányosságot gyakorol a kormány Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedvező lehetőség a túlzottan nagy visszaesést elszenvedő cégek számára, hogy az adóelőleg megállapításakor figyelembe vehetik, ha egy adott hónapban legalább 40 százalékkal kisebb forgalmat sikerült elérni az előző év ugyanezen időszakához képest. Ez könnyebbséget ad több területen a válsághatások miatt nehezebb helyzetbe kerülő kereskedőknek – mondta a Magyar Nemzetnek Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a korábban bejelentett válságkezelésre szánt ágazati különadó kapcsán, amelynek részletszabályai tegnap jelentek meg a Magyar Közlönyben.

Eszerint május elsejétől lép életbe a Járvány Elleni Védekezési Alaphoz hozzájáruló, kétsávos különadó a kiskereskedelem és a bankszektor érintettségével. A közteher az arányosság jegyé­ben hozzájárul az államkassza bevételéhez és ezáltal a járvány elleni védekezéshez, amely az egész ország közös ügye. Ugyan folytatódnak a támogatások az adóskönnyítő és munkahelymegtartó intézkedések révén, amelyek biztosítják a fogyasztás bővülését, ezzel együtt úgy számolnak, hogy a kiskereskedők a különadóval 36 milliárd forinttal segítik a védekezést.

– Természetesen ez egy kötelezettség, amit teljesíteni kell. A részletek ismeretében a cégek számolni kezdtek, mekkora lesz az adójuk – mondta Vámos György, aki szerint fontos kiemelni, hogy a különadó az egész magyarországi kiskereskedelemre kiterjed, vagyis a gépjármű-értékesítőtől az élelmiszerboltosig valamennyi termékkörben minden piaci szereplő érintett, akárcsak a fogyasztásból a leginkább gyarapodó internetes kereskedelem.

A túl nagy veszteséget elszenvedő cégekkel szemben méltányosságot gyakorol a kormány
Fotó: Teknős Miklós

A főtitkár felidézte, hogy a mostani szabályok ugyanazok, mint a 2010 és 2012 között alkalmazott különadónál, amely ugyancsak mentesítette a legkisebb cégeket. A hozzájárulást az éves nettó árbevétel alapján kell kiszámítani, mértéke félmilliárd és harmincmilliárd forint között 0,1 százalék, harminc- és százmilliárd forint között 0,4 százalék, százmilliárd forint felett 2,5 százalék. Az érintetteknek havonta adóelőleget kell fizetniük, illetve bevallást benyújtaniuk, először május 31-én.

Újdonság viszont az éves összevetésben megállapított, minimum 40 százalékos havi veszteség esetén adott könnyebbség, amikor arányosan csökkenthető a fizetendő tétel. – Ez a lehetőség például az olyan területen működő boltoknak lesz nagy segítség, ahová a kijárási korlátozás miatt jelenleg sem térhetnek be a vásárlók, például a cipőt, játékot, könyvet kínáló üzletek, amelyek többsége be is zárt. Az ilyen helyzetbe került cégeknél előfordulhat a 40 százaléknál nagyobb visszaesés is, mivel hetek óta nincsen forgalmuk – mondta Vámos György. A nyilvánosan is elérhető mérlegadatok alapján lapunk néhányszor megírta az évek során, hogy a több mint három éve bővülő hazai piacon a nemzetközi áruházláncok már korábban is milliár­dos nagyságrendben utaltak át osztalékot a külföldi tulajdonosoknak. A különadó korábbi bejelentésekor már jelezték a kereskedők, hogy a terhet a vásárlók nem fogják megérezni, vagyis nem lesz drágulás a hozzájárulás ­miatt. Ám mégse lenne meglepő, hogy az anyacégek profitelvárása miatt a „leányok” szükségesnek tartják a pénzügyek átgondolását. Úgy tudjuk, már akad olyan áruházlánc, ahol húsvét után megvonták a válsághelyzetben helytálló dolgozóknak nemrég bejelentett pluszjuttatást, amiből arra lehet következtetni, hogy a foglalkoztatás területén fordulhatnak elő költségcsökkentő lépések.

Fizetnek a bankok is

A koronavírus elleni küzdelemből a magyar bankok is kiveszik a részüket. A kilenc hónapos hitelmoratórium mellett 55 milliárd forintnyi különadót fizetnek be idén. A szektor adójának mértéke az adóalap – vagyis a módosított mérlegfőösszeg – 50 milliárd forint feletti részének 0,19 százaléka, a különadót június 10-től elektronikusan vallják be a cégek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.