Könnyítés az anyáknak és az alacsony keresetűeknek

Két lényeges, a családokat közvetlenül érintő adóügyi újítás is életbe lép jövőre. Januártól a négy- vagy többgyermekes anyáknak nem kell többé személyi jövedelemadót fizetniük. Júliusban pedig megváltoznak a járulékszabályok, s ennek nyomán nagyobb összeg maradhat – mások mellett az alacsonyabb keresetű – szülőknél. Tállai András államtitkár szerint a két változtatás sok tízezer embernél hagyhat – összességében – vaskos milliárdokat.

Jakubász Tamás
2019. 12. 18. 13:00
null
Forrás: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb elemmel bővül január elsején a családi kedvezmények köre, a jövő esztendő első napjától egyetlen fillér személyi jövedelemadót (szja) sem kell fizetniük a kereső tevékenységből származó jövedelmük után azoknak a nőknek, akiknek négy vagy több gyermekük van.

– Az új rendelkezések tulajdonképpen anyagi elismerést adnak több tízezer nagycsaládos anyának – mondta lapunknak a pénzügyminiszter helyettese. Az új lehetőség fontosabb részletszabályait bemutatva Tállai András államtitkár először arra hívta fel a figyelmet, hogy a kedvezmény a vér szerinti, az örökbe fogadott, valamint a már felnőtt gyermekek után is jár. Lényeges az is, hogy az élethosszig tartó szja-mentességgel párhuzamosan igénybe vehető a családi kedvezmény.

– A kettő nem zárja ki egymást. A családi kedvezményt ilyenkor az anya a munkavállalói járulékából vagy az apával megosztva érvényesítheti – mutatott rá a miniszterhelyettes, majd megjegyezte azt is, hogy az új kedvezményt – éppen úgy, mint a családi kedvezményt – már az adóelőlegből igénybe lehet venni. Az adómentesség megállapításához nyilatkozatot kell leadni a munkáltatónál. Hozzátette: a tárca számításai szerint az anyák szja-mentességével jövőre nagyjából negyvenezer nő élhet, náluk 2020-ban együttesen húszmilliárd forint körüli összeg maradhat.

Tállai András egy másik, a családok számára lényeges újításról is beszámolt. Mint kifejtette, a magánszemélyek manapság négy különböző járulékot fizetnek bruttó bérükből: a nyugdíjjárulék mellett egészségügyi pénzbeli és egészségügyi természetbeni, valamint munkaerőpiaci járulékot is le kell róniuk. A négy teher együtt 18,5 százalékot tesz ki. A maga másfél százalékos mértékével a munkaerőpiaci járulék a legkisebb tétel ugyan, ám amíg a többiből levonható a családi kedvezmény, addig ebből nem.

Fotó: Mirkó István

– Az új járuléktörvény rendelkezései nyomán július elsején a négy járulék eggyé olvad, az így létrejövő társadalombiztosítási járulék pedig 18,5 százalékos lesz, vagyis az elvonás mértéke nem változik. Ami változik, az az, hogy immár a teljes összegből le lehet vonni a családi kedvezményt – magyarázta az államtitkár. Vagyis másfél százalékkal nő a szülőknél hagyható összeg.

– A járulékokból egyébként akkor lehet levonni a kedvezményt – folytatta –, ha a gyermekek száma alapján igénybe vehető adócsökkentés nagyobb, mint amennyi szja-t a szülőnek eredetileg be kellett volna fizetnie – mondta. A miniszterhelyettes szerint az újítás adott esetben érezhető segítséget jelenthet, mégpedig leginkább az alacsonyabb keresetűeknek. A tervbe vett költségvetési kiesés ugyanis eléri az egymilliárd forintot.

Tállai András végezetül arról beszélt: a kormány világos értékválasztásának nyomai meglátszanak az adórendszeren is.

– Az állam 2010 óta százmilliárdos összeget hagy a családoknál, az összeg jövőre – a többgyermekes anyák kedvezményével együtt – nagyjából 380 milliárd forint lehet – fogalmazott az államtitkár, majd hozzátéve: egyes nyugati államokban a migrációra fordítanak hatalmas summát, a magyar kormány inkább a Magyarországon született gyerekekre költ.

– Az is látszik – jegyezte meg –, hogy a baloldal hogyan viszonyul a kérdéshez: 2010-ben, a Gyurcsány–Bajnai-kormány utolsó évében mindössze nagyjából 12 milliárd forinttal segítette a szocialista-liberális kabinet adókedvezmény formájában a családokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.